Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Za kilogram malina u lozničkom kraju hladnjačari daju do 215 dinara. Zbog vremenskih neprilika, prinos manji za trećinu

Otkup i berba malina su u Jadru u punom zamahu. Za kilogram tog jagodičastog voća "hladnjačari" plaćaju od 210 do 215 dinara. 

Cena nije, kao prethodnih nekoliko godina, razvrstana po klasama, već se plaća jedna cena, i malinari su uglavnom zadovoljni.
- Ovo je korektna i realna cena za nas proizvođače, a gde bi nam bio kraj da su nam ovako plaćali i prethodnih nekoliko godina, kada je berićet bio znatno bolji - kaže Milutin Đurđević, proizvođač iz Lešnice kod Loznice

- Rod je podbacio za najmanje trideset odsto. Na to su uticali hladnoće u aprilu i dugotrajne kiše u poslednje vreme. Kod nas, srećom, nisu poplave odnele danak ovom voću.
Prihod od maline je značajan za mnoga domaćinstva u selu, ali i ona u gradu, koja u okolnim selima lozničkog kraja imaju zasade malina. Proizvođači se raduju svakom lepom danu, novim količinama malina i berbi. Kvalitet roda je, takođe, lošiji nego lane, najmanje za trećinu.
- Ipak, ova cena uliva nadu proizvođačima, pa mnogi koji su se lane dvoumili da li da unište malinjake, sada to sigurno neće učiniti - kaže inženjer Milisav Mišo Jović, stručnjak za voćarstvo. - Voće zahteva veliki rad, trud, ulaganje, pa je i red da se ponudi bolja cena, mada smatram da otkupljivači imaju još prostora da je povećaju. I da plate dva evra, opet će, kada izvezu robu, uz sve troškove, na kilogramu da zarade najmanje i čisto evro.

Izvor:novosti.rs

Dobra cena malina, ali rod slab

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Otkupnu cenu maline može da definiše samo tržište a sve drugo bi bilo iznuđeno i ishitreno

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Poljoprivrednici su u svojim zasadima, berba protiče bez protesta proizvođača "crvenog zlata", ali razlike u otkupnim cenama mogle bi srušiti sadašnji mir između seljaka i otkupljivača.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Cena maline ove godine je 400 dinara što je prijatno iznenađenje za sve. Ovo voće je veoma traženo, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je malina slabo rodila u Poljskoj i Čileu koji su glavni konkurenti. Ovako se otvorila mogućnost za porast cene tako da će naši malinari konačno imati pristojniju zaradu od svog rada.

Malinari iz Ivanjice konačno nadaju se dobroj zaradi ove godine, jer, kako prenosi Glas Zapadne Srbije, nakon što je rod crvenog zlata podbacio u Poljskoj i Čileu, najtraženiji će biti upravo naši plodovi.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета