Drastične razlike u ceni domaće maline

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Malina se bere već nekih sedam do deset dana u mačvansko-prnjavorskom kraju gde je hladnjačari plaćaju od 350 do 400 dinara za kilogram. U Zapadnoj Srbiji, Užicu, Arilju, Ivanjici, Kosjeriću i Požegi, gde se nalazi najveći deo njenih zasada, trenutne akontne cene su 250 dinara po kilogramu, kažu za Novu ekonomiju u Asocijaciji malinara Srbije

-Ovde su faktički podeljeni malinari, odnosno cela Srbija, na dva načina. Isti otkupljivači iz Zapadne Srbije plaćaju malinu (po kilogramu) od 350 do 400 dinara u mačvansko-prnjavorskom kraju, a kod nas je 250 akontna cena”, kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

On naglašava da će situacija u vezi sa ovogodišnjom cenom maline biti jasnija za sedam dana. Ocenjuje da trenutne cene maline u Zapadnoj Srbiji nisu zadovoljavajuće, jer je došlo do poskupljenja osnovnih životnih namirnica u odnosu na prošlu godinu.

Prema Radovićevim rečima, prošlogodišnja cena maline od 220 ili 215 dinara odgovara ovogodišnjoj ceni od 320 do 350 dinara za kilogram, bez obzira na stabilan kurs dinara u odnosu na evro. Smatra da je svaki iznos preko 330 dinara stvar ponude i potražnje za “crvenim zlatom”.

Radović podseća da je na prelazu iz prošle u ovu godinu prodato od 30 do 45 hiljada tona prodate maline, koja nije isporučena. “Hladnjačari i izvoznici su (zbog toga) već plaćali penale kada su imali ugovore od 2,6 do 2,9 evra po kilogramu maline”, kaže predstavnik Asocijacije malinara Srbije. On podseća da su se cene u trgovini koja se tada obavljala u Srbiji kretale od 380 do 470 dinara za kilogram.

Cena će morati da raste

Radović kaže da će cena maline u Zapadnoj Srbiji morati da raste jer će malinari u suprotnom iskazati svoje nezadovoljstvo kroz proteste na putevima, ulicama, pred malinjacima ili hladnjačama.

Berba malina u planinskim predelima još nije počela, ali se očekuje uskoro, kaže predstavnik Asocijacije malinara Srbije koji svoje plantaže maline ima u mestu Prilike kod Ivanjice.

Ocenjuje da su prinosi maline za sada oko 40 odsto manji od očekivanih. Toplotni talas koji je zahvatio celu Srbiju, prema njegovim rečima, najviše će se odraziti na voćarske i ratarske kulture, malina narednih dana neće smeti da se navodnjava, pa će prinosi biti manji od 20 do 25 odsto.

Radović je zamolio izvoznike maline, kupce i hladnjačare da ne podgrevaju tenzije među proizvođačima, jer je trenutna situacija složena, a problem je i nedostatak radne snage.

Dnevnice za berače malina kreću se od 2.000 do 3.500 dinara. Cene branja po kilogramu kreću se od 30 do 70 dinara, u zavisnosti od toga da li berači sam donose hranu ili im to obezbeđuje poslodavac.

-Mi samo apelujemo da se izjednače cene, ako one variraju od pet do 10 dinara, zbog troškova prevoza to je u redu”, kaže sagovornik našeg portala.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Drastične razlike u ceni domaće maline

Komentari

2016 Jun; 16 3 145 54 viagra stock

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Hrvatskoj se proizvede oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši se oko milion

Prošle godine otkupna cena maline zabeležila je rekord. Međutim, mnogo je proizvođača koji nisu uspeli da naplate potraživanja. Hiljade tona maline još uvek u hladnjačama.

Najskuplje poljoprivredno zemljište je u Južnobačkom okrugu, gde je hektar dostigao cenu od 31.900 evra, dok je najjeftinije u Južnoj i Istočnoj Srbiji, gde je hektar prodat za 300 evra.

Stočari Mačvanskog okruga najavili su ponovo proteste jer, kako tvrde, neke mlekare su već najavile smanjenje otkupne cene mleka za pet do šest dinara, pa čak i odlaganje isplate prilikom otkupa.

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Član Upravnog odbora Udruženja proizvođača malina i kupina u Srbiji Zoran Stojanović pozvao je danas Komisiju za zaštitu konkurencije da ispita da li su otkupljivači kupina dogovorom, preko noći, oborili cenu tog voća sa 180-200 dinara na 120 dinara po kilogramu ili će blokirati hladnjače i puteve.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета