EU namerava da poveća površinu za organsku proizvodnju

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Cilj Strategije Evropske unije ”Od farme do viljuške“ je da se 25 odsto poljoprivrednog zemljišta u EU organski obrađuje do 2030. godine, što je trostruko povećanje, prenosi Euraktiv.com

Strategija, koja je objavljena 20. maja nakon nekoliko odlaganja, naglašava potencijal organske poljoprivrede za očuvanje okruženja i stvaranje održivog poljoprivrednog sistema.

”Tržište organske hrane nastavlja da raste i organsku poljoprivredu treba dalje promovisati“, piše u strategiji, ističući da ima ”pozitivan uticaj na biodiverzitet, stvara radna mesta i privlači mlade poljoprivrednike“.

Dodaje se da će Komisija predstaviti plan o organskoj poljoprivredi, osmišljen kako bi pomogao državama članicama da ”stimulišu i ponudu i potražnju za organskim proizvodima“, i da će raditi na obezbeđivanju poverenja potrošača.

Strategija se takođe fokusira na značaj bezbednosti semena, ističući da poljoprivrednici moraju imati pristup „nizu kvalitetnih semenki za biljne sorte prilagođene pritiscima klimatskih promena“.

Evropsko udruženje za organsku proizvodnju pozdravilo je ”značajnu odluku da se organsko stavi u središte budućeg evropskog sistema ishrane“.

Izvor:EurActiv

EU namerava da poveća površinu za organsku proizvodnju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je spisak ovlašćenih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji za 2023. godinu.

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika, uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji organizuje treninge iz oblasti organske proizvodnje. Ovi treninzi su namenjeni osoblju Regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Svi zainteresovani koji žele da ostvare prava na podsticaje u organskoj proizvodnji zahtev će moći da podnesu od 15. aprila do 31. oktobra 2022. godine.

Sa ciljem da se smanji upotreba hemijskih pesticida, članice EU su 10. februara usvojile nova pravila radi bržeg odobravanja bioloških sredstava za zaštitu bilja koja sadrže mikroorganizme.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета