Potvrđeno firma „MED-HONEY“ prodaje FALSIFIKATE meda

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Firma iz Vučaka kod Smedereva stavlja u promet falsifikovani med, objavio je portal Saveza pčelarskih organsizacija Srbije SPOS. Kako se navodi na portalu SPOS, u poslednjem kvartalu prošle godine, veterinarska inspekcija je uzela uzorke bagremovog i livadskog meda firme „MED-HONEY“ iz Vučaka kod Smedereva.

Pošto vlasnik firme nije bio zadovoljan rezultatima analize, zatražio je superanalizu, te je inspekcija poslala med na superanalizu u Laboratoriju za ispitivanje autentičnosti hrane InovaLab.

SPOS je došao do rezultata superanalize shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, na osnovu zahteva Upravi za veterinu i dobio potvrdu da su oba meda stavljena u promet zapravo falsifikati.
I bagremov i livadski med, inače, imaju miris i ukus nesvojstven deklarisanoj vrsti meda.
Kod livadskog meda je utvrđeno da sadrži 27,99% šećera poreklom od C4 biljaka (kukuruz, šećerna trska).
Kod bagremovog meda je utvrđeno da sadrži 22,8% šećera poreklom od C4 biljaka (kukuruz, šećerna trska).
Koliko su u celom procesu falsifikatori usavršili tehnologiju izrade falsifikata, najbolje govori činjenica da su svi osnovni parametri kvaliteta meda u granicama propisa, odnosno „med“ bez problema prolazi osnovne zakonske analize, ali je med „pao“ na utvrđivanju autentičnosti, odnosno na utvrđivanju porekla šećera u medu, jer sadrži značajnu količinu šećera koja se prirodno ne može naći u medu!

Izvor:agrosmart.net

Potvrđeno firma „MED-HONEY“ prodaje FALSIFIKATE meda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Pčelare je posebno obradovala vest da je otkupna cena bagremovog meda dostigla istorijski maksimum, a nadaju se i dobroj paši.

Cena meda uskoro bi mogla da bude i 2.000 dinara za kilogram, a razlog je smanjena ponuda. Klimatski uslovi nisu odgovarajući, a sve je više livada u korovu, pa je smanjena aktivnost pčela.

Iako je meda bilo malo ove godine, tržišne cene još uvek, umesto da rastu – niže su nego prošle godine, što znači da su nekorektni potezi ključnih aktera trgovine medom dali za njih dobre rezultate, piše na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS)

Prinos meda ove godine biće slab zbog loših klimatskih uslova, a naročito bagremovog koji već sada u prodavnicama košta od 1.500 do 1.800 dinara, rekao predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović. Slaba ponuda jedan je od razloga više cene većine proizvoda ove godine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета