Pogon u Rači objavio cene: Za kilogram bagremovog meda do 6.9 evra po kilogramu

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Iako je meda bilo malo ove godine, tržišne cene još uvek, umesto da rastu – niže su nego prošle godine, što znači da su nekorektni potezi ključnih aktera trgovine medom dali za njih dobre rezultate, piše na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS)

U Mađarskoj se trenutno bagremov med otkupljuje po ceni od 6,35-6,45 evra, ali pakeri se žale da ne mogu da otkupe onoliko meda koliko su želeli, jer pčelari dobrim delom ne žele da prodaju po toj ceni. Otkupna cena u Rumuniji je trenutno još niža, svega 5,7 evra, a u Bugarskoj svega 5 evra.

Juče su se stekli uslovi i da Pogon SPOS-a objavi otkupnu cenu bagremovog meda u ovoj godini.

Osnovna cena meda je 6,02 evra (pčelar ukupno dobija 6,5016 evra sa PDV nadoknadom za kilogram predatog meda, a ako je potpisao licencu za DPP standard onda dobija još 10 centi, te ukupno dobija za kilogram 6,6016 evra).

Osnovna cena meda za vlasnike Zlatne kartice lojalnosti SPOS-a je 6,065 evra (pčelar ukupno dobija 6,5502 evra sa PDV nadoknadom za kilogram predatog meda, a ako je potpisao licencu za DPP standard onda dobija još 10 centi, te ukupno dobija za kilogram 6,6502 evra).

Osnovna cena meda za vlasnike Dijamantske kartice lojalnosti SPOS-a je 6,1 evro (pčelar ukupno dobija 6,588 evra sa PDV nadoknadom za kilogram predatog meda, a ako je potpisao licencu za DPP standard onda dobija još 10 centi, te ukupno dobija za kilogram 6,688 evra).

Osnovna cena meda za vlasnike Platinaste kartice lojalnosti SPOS-a je 6,21 evro (pčelar ukupno dobija 6,7068 evra sa PDV nadoknadom za kilogram predatog meda, a ako je potpisao licencu za DPP standard onda dobija još 10 centi, te ukupno dobija za kilogram 6,8068 evra).

Osnovna cena meda za vlasnike Platinaste PLUS kartice lojalnosti SPOS-a je 6,3 evra (pčelar ukupno dobija 6,804 evra sa PDV nadoknadom za kilogram predatog meda, a ako je potpisao licencu za DPP standard onda dobija još 10 centi, te ukupno dobija za kilogram 6,904 evra).

Druge vrste meda će se za sada otkupljivati po modelu da se plaćaju nakon što ih Pogon proda u maloprodaji. I tu je jako bitno da Pogon ima uvek dovoljno meda, da bi se mogli sklapati ozbiljni poslovi. Otkupne cene drugih vrsta meda su dosta više u odnosu na tržišne, upravo zato što se duže vremena čeka na naplatu, odnosno do prodaje.

SPOS poziva pčelare da što pre Pogonu prijave med koji žele da mu predaju radi daljeg plasmana, kako bi se organizovao raspored uzorkovanja, preuzimanja meda i prodaje. 

Agroinfo.rs

Pogon u Rači objavio cene: Za kilogram bagremovog meda do 6.9 evra po kilogramu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pčelare je posebno obradovala vest da je otkupna cena bagremovog meda dostigla istorijski maksimum, a nadaju se i dobroj paši.

Mart mesec rezervisan je za prve radove kod pčelara koji uveliko obilaze svoje košnice i pčele radilice pripremaju za prvu prolećnu ispašu. Nakon nekoliko lošijih godina, konačno se nadaju boljoj sezoni.

Prošla sezona je za pčelare bila vrlo teška. Ponuda kvalitetnog meda na tržištu je bila mala, a pojavili su se i mnogi falsifikati ovog proizvoda po nižim cenama.

Po kvalitetu, srpski med je nešto iznad svetskog proseka, a na tržištima Britanije, Belgije i Bliskog istoka postiže dvostruko veće cene u odnosu na tržište Nemačke i Italije gde se najviše i izvozi.

Cena meda uskoro bi mogla da bude i 2.000 dinara za kilogram, a razlog je smanjena ponuda. Klimatski uslovi nisu odgovarajući, a sve je više livada u korovu, pa je smanjena aktivnost pčela.

Prinos meda ove godine biće slab zbog loših klimatskih uslova, a naročito bagremovog koji već sada u prodavnicama košta od 1.500 do 1.800 dinara, rekao predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović. Slaba ponuda jedan je od razloga više cene većine proizvoda ove godine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета