FAO: Cene hrane na svetskom nivou veće za trećinu

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Usled pogoršanja izvoznih mogućnosti i velike potražnje za proizvodima kao što su pšenica i palmino ulje, cene prehrambenih proizvoda na svetskom nivou porasle su u septembru drugi mesec uzastopno, objavila je FAO.

FAO-ov indeks cena hrane, koji prati mesečne promene međunarodnih cena osnovnih prehrambenih proizvoda, iznosio je u septembru u proseku 130 poena, što je rast od 1,2 odsto na mesečnom i od čak 32,8 odsto na godišnjem nivou.

Cene žitarica su prošlog meseca porasle za 2,0 odsto u odnosu na avgust, pri čemu je pšenica poskupela za gotovo 4,0 odsto u odnosu na avgust i za 41% u odnosu na godinu dana ranije, zbog nedovoljne ponude i velike potražnje.

Svetske cene pirinča su takođe ojačale, dok su kotacije kukuruza povećane za umerenih 0,3 odsto na mesečnom nivou zbog poboljšanih izgleda globalnog roda i početka žetve u SAD i Ukrajini, što je u velikoj meri kompenzovalo negativne efekte zastoja u američkim lukama koje su izazvali uragani.

Biljna ulja su zabeležila rast cena u septembru za 1,7 odsto u odnosu na avgust, a u poređenju s istim lanjskim mesecom su skuplja za oko 60%, zbog skoka globalnih kotacija palminog ulja koje su dostigle desetogodišnji maksimum, pogurane snažnom uvoznom tražnjom i proizvodnim problemima u Maleziji zbog nedostatka radne snage.

Uljana repica je takođe znatno poskupela dok su cene soje i suncokretovog ulja pale.

Mesečni rast međunarodnih cena zabeležili su i svi mlečni proizvodi, ukupno za 1,5 odsto u odnosu na avgust, jer su solidna globalna uvozna tražnja i sezonski faktori u Evropi i Okeaniji podigli kotacije, naročito maslaca.

Cena šećera je u septembru napredovala za 0,5 odsto na mesečnom nivou i za 53,5% u odnosu na godinu dana ranije, podstaknuta nepovoljnim vremenskim uslovima i rastom cena etanola u Brazilu, najvećem svetskom izvozniku šećera.

Što se tiče kotacija mesa na međunarodnom tržištu, one su u septembru ostale praktično na istom nivou kao u avgustu, a na godišnjem nivou su bile više za 26,3%. Cene ovčjeg i goveđeg mesa su porasle zbog otežanih uslova snabdevanja, dok su živinsko i svinjsko meso pojeftini usled obimne ponude živinskog mesa i pada tražnje za svinjentinom u Kini i Evropi.

FAO je u odvojenom izveštaju objavio da će svetska proizvodnja žitarica u 2021. dostići rekord svih vremena od 2.800 miliona tona. Ta količina, međutim, neće zadovoljiti procenjenu potrošnju u tržišnoj sezoni 2021/22, koja će, kako se predviđa, porasti za 1,8 odsto na 2.811 miliona tona.

Agroinfo.rs/agrotv.net

FAO: Cene hrane na svetskom nivou veće za trećinu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije

U Hrvatskoj se proizvede oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši se oko milion

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Kako bi izbegle prskanje ulja većina domaćica poklapa meso prilikom prženja što utiče na teksturu posebno ukoliko pripremate stek.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета