Kako bi nestanak insekata, uticao na svet: Nema muva, ne bi bilo ni čokolade

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Prema najnovijim naučnim istraživanjima broj insekata se smanjuje zabrinjavajućom brzinom, a potpuni nestanak samo 3 vrste koje su svima poznate imao bi neverovatan uticaj na naš život.

Predviđa se da će u nekoliko narednih decenija nestati čak 40 odsto vrsta insekata. Možda ne volite insekte i mislite da bi svetu bilo bolje bez njih, ali istina je da bi njihov nestanak izazvao ekološki haos i nestanak hrane za ljude i životinje. Kakav uticaj na naš život bi imao potpuni nestanak samo 3 vrste insekata koje su svima poznate?

Bez pčela nestaće cveće, voće i povrće

Neprofitna organizacija za zaštitu životne sredine Earthwatch proglasila je pčele za „najvažnije živo biće na planeti“. Osim što su proizvođači meda, one su glavni oprašivač biljnog sveta i kamen temeljac prirodnih resursa koji omogućavaju stvaranja semena kod biljaka. Bez transporta polena koje vrše pčele, proizvodnja poljoprivrednih kultura bi se smanjila za neverovatnih 30 odsto, a nestalo bi čak 90 odsto vrsta cveća.

Iako su pčele ključne u održavanju sigurnosti ljudske ishrane i biološkoj raznolikosti, populacija ovih insekata je opala za 30 odsto u poslednjoj deceniji, a blizu je izumiranja u nekim zemljama. Među glavnim uzročnicima njihovog nestanka su klimatske promene i velika upotreba hemijskih sredstava u poljoprivredi.

Bubašvabe igraju ključnu ulogu u kruženju azota u prirodi

Bubašvabe su insekti koje svi mrze i ima puno razloga za to. Osim što su na izgled odvratne, one su i prenosnici bakterija, izazivaju alergiju i ostavljaju izmet na mestima kroz koja prolaze. Međutim, procenjeno je da ljude nervira samo 20 vrsta od 3.500 vrsta bubašvaba koje postoje na svetu.

Daleko od gradova, bubašvabe su izvor hrane za male sisare, ptice i gmizavce. Uz to, one troše materije koje se raspadaju u prirodi, a izmet koji ostavljaju je pun azota, ključnog elementa za rast biljaka. Dakle, bez ovih insekata stvorila bi se neravnoteža u ekosistemu, kako u životinjskom, tako i u biljnom svetu.

Svet bez muva je svet bez čokolade

Muve su insekti sa lošom reputacijom. Oni su povezani isključivo sa prljavštinom, prenošenjem bolesti i neprijatnim zujanjem. Sve ove karakteristike su istinite, ali muve imaju pozitivnu ulogu o kojoj se gotovo nikad ne govori, a koja olakšavaju naš opstanak na Zemlji.

Ako bi muve nestale, eliminacija raznih organskih otpada ostavila bi se samo bakterijama i gljivicama, a proces bi trajao mnogo duže. Osim što su neophodan faktor za reciklažu raznih vrsta otpada, neke vrste muva su i aktivni oprašivači biljaka. Ceratopogonidi su, na primer, važni oprašivači tropskih kultura kao što je kakao, što omogućava postojanje čokolade.

Ovo su samo tri insekta koje svi znamo i bez kojih ova planeta više ne bi bila gostoljubivi dom koji znamo, a mnogo je njih koje nikada nismo upoznali iako rade u našu korist i koje možda nikada i nećemo upoznati, sudeći po surovoj statistici.

 

Agroinfo.rs/dnevno.rs

Kako bi nestanak insekata, uticao na svet: Nema muva, ne bi bilo ni čokolade

Komentari

The vulva is often referred to as your vagina, but it is actually its own separate anatomy propecia no prescription Vitamin C aids in the restoration of body tissues and the appearance of younger, more vibrant skin

  • Od Zakmar
  • 2023-07-01 03:42:58

[url=https://valacyclovir.party/]valtrex 1000 mg daily[/url]

  • Od Ivymar
  • 2023-07-04 05:15:06

[url=https://valacyclovir.party/]generic valtrex online pharmacy[/url]

[url=https://acticin.skin/]where to buy acticin cream[/url]

[url=https://acticin.skin/]buy acticin online[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Možete ga mazati na palačinke, bakin kolač ili hleb, a kombinacija borovnica i čokolade daje ovom džemu jedinstven ukus.

Žudite za nečim slatkim i slanim? Život i čokolada imaju bolji ukus sa prstohvatom soli. So naglašava slatkoću i potiskuje gorčinu, a istovremeno funkcioniše i kao prirodni pojačivač koji naglašava ukus čokolade

Ubraja se među najlepše ptice Evrope, ali za pčelare je pčelarica (Merops apiaster) koja proždire pčele koje se vraćaju sa paše u košnicu kad im je voljka napunjena nektarom. Jedna ptica može da pojede 150–250 pčela, a kad uzgaja mlade i nekoliko puta više.

Ukoliko vam je na pamet palo da bi bilo dobro napraviti čokoladu sa čvarcima, sada imate jedinstvenu prililku da tako nešto i probate.

Finski naučnici su došli do neverovatnog otkrića koje pokazuje da bi se zagađenje od poljoprivrede redukovalo za 80 odsto ukoliko bi ljudi u Evropi smanjili konzumaciju stočarskih proizvoda.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета