Gradovi sunđeri koji apsorbuju poplave

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Kina je 2015. godine, pokrenula projekat izgradnje gradova sunđera u koje je uključeno 30 metropola. Cilj projekta je da do 2030. godine oko 80% urbanih područja treba da apsorbuje i ponovo koristi najmanje 70% kišnice.

Poplave su jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se svet suočava u novije vreme. Kao odgovor na poplave Kina je počela izgradnju “gradova sunđera”. Poplave u Kini su izazvane urbanizacijom, prenamenom zemljišta i nestankom prirodnih močvara.

Upravljanjem oticanjem kišnice tako da voda može da se skladišti i koristi može se rešiti problem kišnice koja teče u odvodne sisteme, a kroz eko-inženjering, biljke mogu aposorbovati zagađivače i pročistiti vodu i prirodu.

Grad Lingang je odabran je kao pilot grada sunđera 2016. godine. Izložbeni centar, koji je predstavljen 2019. godine, nameravao je pokazati kako je koncept grada sunđera pretočen u opipljivu infrastrukturu.

U posljednje tri godine za skladištenje kišnice stvoreni su travnati jarci, trotoari koji upijaju vodu, krovni vrtovi te umetna močvarna područja i bazeni. 

Obnovljeno je oko 36 km puteva, a betonski trotoari zamijenjeni su trotoarima od cigli koji bolje upijaju vodu kako bi se smanjilo nakupljanje vode tokom obilnih padavina. Umesto da ide direktno na odvod, veći deo kišnice apsorbuje tlo u travnatim jarcima uz puteve.

U Lingangu su dovršena preuređenja u 26 stambenih četvrti na 200 hektara. Taj rad je uključivao postavljanje malih jedinica za skladištenje vode ispod zemlje, dodavanje malih travnatih površina na parkirališta i izgradnju podzemnih bazena s vodom u postojećim vrtovima. Korišćeni građevinski standardi zapisani su u propise koji se primjenjuju na razvoj nekretnina u novim gradskim četvrtima.

Koncept grada sunđera predstavlja prilagođavanje međunarodnih tehnika upravljanja vodama. Cilj je upravljati rizicima od poplava, pročišćavati vodu i kontrolisati korišćenje resursa uz stvaranje ugodnog životnog okruženja.

Agroinfo.rs

Gradovi sunđeri koji apsorbuju poplave

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Kina će obustaviti uvoz smrznute ribe iz Rusije na čijem pakovanju je otkrven koronavirus. Ovo nije prvi slučaj tog tipa.

Kineska medijska grupa objavila je da je rod hibridne sorte pirinča koji rađa dva puta godišnje u Kini dostigao novi rekord.

Kina je objavila belu knjigu kako bi predstavila akcije koje preduzima za očuvanje biodiverziteta, te podelila svoja dostignuća u ovom sektoru, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Na 2. međunarodnom sajmu robe široke potrošnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEEC) u Ningbou Srbija se, u okviru Nacionalnog paviljona, predstavlja proizvodima 18 kompanija među kojima su vina i pića, organski proizvodi, suvo voće, namazi i džemovi, dijetetski suplementi, jestiva ulja, kao i hrana i kozmetika za kućne ljubimce.

Branislav Nedimović ministar poljoprivrede najavio je da će ovih dana biti potpisan protokol o izvozu srpskog kukuruza u Kinu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета