HOĆEMO PLODNU ZEMLJU, NE RUDNIKE: Meštani pranjana sprečili geološka istraživanja na svojim njivama

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U selu Pranjani kod Gornjeg Milanovca nekoliko desetina meštana je sprečilo nenajavljena istraživanja, usled čega su geolozi ušli na privatne posede i počeli bez dozvole da uzimaju uzorke zemljišta.

Predsednica gornjomilanovačkog ekološkog uruženja "Suvoborska greda", Ljiljana Bralović rekla je za Betu da su se u nedelju u popodnevnim satima pojavila dva geologa koji su nenajavljeno počeli iskopavanja na njivi njenog rođaka u selu Pranjani.

Kako je Bralović objasnila, na pitanje tog rođaka za koga rade oni su pokazali rešenje Ministarstva rudarstva i energetike kojim je firmi "Jadar litijum doo" odobreno geološko istraživanje.

- Na naš komentar da ta firma ne postoji, oni su rekli da je firma promenila ime. Mi sumnjamo da su oni povezani sa firmom Rio Tinto. Pitali smo ih kako smeju bez dozvole da kopaju na našoj zemlji. Pozvali smo advokate i dobili savet da oni nemaju pravo da udju na privatan posed, posle čega su oni otišli - rekla je Bralović.

Prema njenim rečima, geolozi su se nakon toga premestili na drugu njivu, na brdu Glavaj gde su takođe počeli da vrše iskopravanja, posle čega su se meštani sela Pranjani samoorganizovano okupili i oduzeli im sve uzorke koje su iskopali iz njihovih njiva a zatim ih oterali.

- Sve što je na našoj zemlji je naše. Mi zemlju ne damo. Mi nećemo rudnike, hoćemo da se bavimo poljoprivredom. Da u našoj zemlji imaju i dijamanti, mi nećemo da ih iskopavamo, hoćemo tu zemlju da obradjujemo - kazala je Bralović.

Ona je podsetila da su meštani Pranjana i pet okolnih sela pre dva i po meseca uputili peticiju Skupštini opštine Gornji Milanovac kojom su tražili da se hitno zabrane sva geološka istraživanja bora, litijuma i drugih metala na tom području.

Meštani su od opštinskih vlasti Gornjeg Milanovca tražili "urgentnu izmenu" Prostornog plana kojom bi izričito bilo zabranjeno izvođenje svih geoloških radova i eventualna eksploatacija bora, litijuma i drugih metala, jer bi, prema njihovoj oceni ti radovi i eksploatacija bili štetni po zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog sveta na području Pranjana.

- Smatramo da bi istraživanja i eksploatacija teških metala imali nesagledive posledice po životnu sredinu, zdravlje i život meštana naše Mesne zajednice, a i šire.Tim istraživanjima bilo bi ugroženo i svih šest reka u ovom kraju - istakla je Bralović.

Kako je navela, inicijativu koja je predata lokalnim vlastima u Gornjem Milanovcu potpisalo je oko 50 odsto meštana i vlasnika zemljišta iz Pranjana i okolnih sela, a da do danas nisu dobilli nikakav odgovor.

Agroinfo.rs/beta.rs

HOĆEMO PLODNU ZEMLJU, NE RUDNIKE: Meštani pranjana sprečili geološka istraživanja na svojim njivama

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Najskuplje poljoprivredno zemljište je u Južnobačkom okrugu, gde je hektar dostigao cenu od 31.900 evra, dok je najjeftinije u Južnoj i Istočnoj Srbiji, gde je hektar prodat za 300 evra.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Nestašice mleka u radnjama više nema, problem je rešen uvozom. Međutim, problem u mlečnom govedarstvu i dalje postoji, a poljoprivrednici polako gase svoje farme.

Opština Arilje raspisala je Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku nove poljoprivredne opreme, mehanizacije i stočnog fonda u 2022. godini.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета