HRANA IZ EPRUVETE: Sintetički proizvodi uskoro na tržištu EU, a da li ovo čeka i Srbiju?

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Hrana dobijena iz epruvete na tržištu EU će se prema najavama prodavati od 2022. godine. Dok je u Singapuru prošle godine odobrena prodaja piletine nastale ovim putem, Nemačka najavljuje početak proizvodnje sira bez mleka.

Da li je sintetička, odnosno hrana iz laboratorije naša budućnost?

Iako za naše prostore to još uvek zvuči nestvarno i nepotrebno, na tržištu EU će se ovakve namirnice prema najavama pojaviti već naredne godine. Iako broj stanovnika na zemlji neumitno raste i potrebni su dodatni napori da se obezbedi dovoljno hrane za sve, da li je hrana dobijena iz epruvete korak koji je već neophodno preduzeti?

U Singapuru je prošle godine odobrena prodaja piletine nastale na neprirodan način, tj. iz laboratorije, a da je trend sintetički dobijene hrane sve bliži i našim prostorima, pokazuju i vesti da će se ovako dobijena hrana uskoro naći u EU, kao i činjenica da je jedna nemačka startap kompanija, inače poznata po proizvodnji italijanskih sireva, sada dobila od investitora 50 miliona dolara u oblasti proizvodnje "tehnološke hrane", te će nastaviti da se bavi proizvodnjom sireva, ali bez mleka. 

Pomenuta nemačka kompanija, pod nazivom "Formo", iskoristiće sredstva kako bi napravila verne kopije mlečnim sirevima, ali će u te svrhe koristiti proteine 'mleka' koji ne dolaze od krava, već od mikroorganizama. Ovo se, kažu, zove - "ekološki prijateljska alternativa mlečnoj industriji". Njihov cilj je da na ovaj način uskoro pokriju proizvodnju svih vrsta sireva koji postoje. Ovakvi proizvodi mogli bi posebno biti značajni za područje Azije, jer ne sadrže laktozu na koju je većina tamošnjeg stanovništva netolerantna, objašnjavaju iz kompanije.

S obzirom na to da je situacija u srpskom stočarstvu iz godine u godinu sve lošija, ne bi čudilo kada bi se ovakvi ili mesni proizvodi uskoro našli i na našem tržištu. Postavlja se samo pitanje da li smo spremni da zbog nemara moćnih pojedinaca izgubimo ogromne potencijale koje nam je priroda darovala i da uz to bespotrebno narušimo zdravlje koristeći veštački stvorenu hranu, a kod nas se bar ona može proizvesti u izobilju?

Agroinfo.rs  

 

HRANA IZ EPRUVETE: Sintetički proizvodi uskoro na tržištu EU, a da li ovo čeka i Srbiju?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Međunarodna regata „Vode Vojvodine“ ove godine biće održana od 24. juna do 3. jula, 12. put, na kanalu Dunav-Tisa-Dunav. Prijave za učešće otvorene su do 20. maja.

Danas se u svetu obeležava Dan planete Zemlje, a ovaj put pod sloganom "Uložimo u našu planetu".

Srbija će dostići evropske standarde u oblasti pošumljavanja za 1.400 godina ukoliko zadrži ovaj tempo, rekli su predstavnici Koalicije 27 koja okuplja organizacije civilnog društva iz oblasti ekologije.

Kompanija "YANMAR" predstavila je inovaciju u oblasti vinogradarstva, a radi se o robotu za primenu pesticida, koji nudi brojna rešenja i predstavlja budućost ove grane poljoprivrede.

Dok država projekat "Jadar" kompanije Rio Tinto predstavlja kao bezbedan i ekološki održiv, Akademija inženjerskih nauka Srbije (AINS) ocenjuje da će projekat izazvati trajne negativne posledice na životnu sredinu u našoj zemlji.

Holandska kompanija "Priva" rešenje za nedovoljan broj kvalifikovane radne snage vidi u robotizaciji. S tim u vezi je predstavila robot "Kompano" koji će rešiti pomenute nedostatke.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета