Interesovanje za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta najveće je na Staroj planini

Foto: Print screen youtube

Foto: Print screen youtube

Pirot grad dge se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini prostire na površini od oko 9.700 hektara.

U zakup je izdato oko 3,5 hiljada hektara. U ovoj godini u planu je izdavanje oko 7.300 hektara. Reč je uglavnom o pašnjacima koji čine 66 posto, livadama oko 13 posto i ostalo su njive, ali je reč o devastiranom, zapuštenom zemljištu koje zahteva ozbiljnu rekultivaciju. Prema rečima Milana Cvetkovića, savetnika za poljoprivredu u Upravi grada Pirota, u poslednje dve godine izraženo je, relativno, veliko interesovanje za zakup zemljišta. 

- Resorno ministarstvo promenilo je uslove i sada se zemljište izdaje na petnaest godina. Zainteresovani mogu aplicirati preko odgovarajuće web aplikacije kod Uprave za zemljište koja kasnije i obavlja rangiranje zainteresovanih za zakup. Na sajtu Ministarstva poljoprivrede nalaze se svi podaci o načinu apliciranja. Za prvi krug završeno je prijavljivanje, a 20. maja biće poznato kakvo je interesovanje, tada ću imati uvid u to, i proveriću da li je dokumentacija validna. Prvi krug je dosta specifičan i malo je onih koji mogu sve uslove da ispune. Drugi krug je vrlo fleksibilan. Nije bitno odakle je zakupac, jedino je važno da je vlasnik registrovanog poljoprivrednog gazdinstva najmanje tri godine. Najkvalitetnije zemljište, kao što je područje Belog Polja i Jovanovca, izdato je prema pravu prečeg zakupa za stočare i za investiranje u višegodišnje zasade. Takvog tipa zemljišta ima još vrlo malo, možda, tek pedesetak hektara ukupno”- kaže Cvetković.

Pirot među prvima u Srbiji dobio saglasnost na Program. Prema raspoloživim podacima najveće interesovanje je za zakup zemljišta na Staroj planini. 

Agroinfo.rs/pirotskevesti.rs

Interesovanje za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta najveće je na Staroj planini

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sela Orlja i Bazovik u blizini Pirota na osnovu rešenja Ministarstva poljoprivrede proglašena su zaraženim područjima zbog afričke kuge svinja.

Iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) prenose da je na području delovanja RC Pirot vizuelnim pregledom zasada kruške, na lokalitetu Petrovački put, sorta Viljamovka, ustanovljeno da se voćna vrsta nalazi u fazi mirovanja (BBCH 00), te je registrovano i prisustvo određenih štetočina.

Drugi krug javnih nadmetanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u gradovima Vranje i Valjevo, kao i u opštinama Surdulica, Ćićevac, Bojnik, Sokobanja i Sjenica, biće održan u predstojećem periodu.

U Pirotu je 2. decembra 2021. godine održana regionalna konferencija posvećena kvalitetu mleka i bezbednosti hrane koja je regionalnog karaktera i kojoj su prisustvovali proizvođači i prerađivači mleka, predstavnici veterinarskih službi, kao i predstavnici poljoprivrednih stručnih službi.

Raspisani su oglasi za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u gradu Smederevu i opštinama Boljevcu, Žitorđi i Titelu.

Najveći zakupci državnog poljoprivrednog zemljišta, pored nekoliko srpskih kompanija, su i one čiji vlasnici imaju pasoše drugih država, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske i Rusije, a cena koju godišnje plaćaju za najam srpskih oranica kreće se od 206 do 288 evra po hektaru na godišnjem nivou.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета