Isplativa grana stočarstva je svakako i kozarstvo

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Kozarstvo se u poslednje vreme pokazalo kao jedna od vrlo isplativih grana stočarstva, tako da se mnogi odgajivači u Kikindi opredeljuju za proizvodnju koza, mleka i sira. Pozitivan primer je domaćinstvo Trumbetašev koje je nedavno izgradilo mlekaru, a celokupnu proizvodnju plasira na tržište u vrlo kratkom roku.

Veselin Trumbetašev, stočar iz Kikinde, nakon dugogodišnje proizvodnje ovaca, odlučio se za gajenje koza, rase fransucka alpina, tako da je u međuvremenu unapredio proizvodnju i proširio stado. Baveći se uporedo odgojem ovaca i koza, posle godinu dana, računica je pokazala da se proizvodnja koza znatno više isplati. Ispostavilo se da jedna koza samo u mleku vredi koliko dve i po ovce. To je bio jedan od razloga da se Trumbetašev maksimalno posveti francuskim alpinama.

‘Kod mene na farmi, koza daje oko tri i po litre mleka dnevno, tako da imamo mesečnu proizvodnju od oko 6.000 litara. Ukupno imam 60 grla, na muži oko 55 komada jer broj s vremena na vreme varira. Tako da je to neka količina mleka kojom mi raspolažemo” – kaže Veselin Trumbetašev, stočar iz Kikinde.

Imajući u vidu da se proizvodnja koza pokazala kao dobra investicija, Trumbetašev je proiširio domaćinstvo i izgradio mlekaru. Mleko predaje mlekari na Fruškoj gori, dobrim delom prodaje od kuće, proizvodi sir i surutku. Potražnja je velika i praktično se sve naručeno proda dan kasnije.

”Upustio sam se u priču oko mlekare baš zbog ovog vremena i pandemije kada su se ljudi ponovo okrenuli zdravoj ishrani, pa traže surutku, mleko i sir, tako da sam od prošle godine počeo prodaju i video sam da u Kikindi može da plasira 6.000 litara mleka bez problema. Vlasnik mlekare sa kojom sarađujem mi izlazi u susret tako što otkupi višak mleka koji ne mogu da prodam i svaki drugi dan mi odnosi mleko. Tako da sam potpuno zatvorio krug plasmana mleka” – dodaje Trumbetašev.

Potražnja za kozjim mlekom drastično je povećana u prethodnom periodu i kikindski stočari upravo vide priliku da se na tom polju organizuju i tržištu ponude i do 10.000 litara kozjeg mleka svakog drugog dana, tako da je po tome Severnobanatski okrug jedan od najboljih u zemlji. Sada traba tu priliku i iskoristiti.

Izvor:epoljomagazin.com

Isplativa grana stočarstva je svakako i kozarstvo

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Širom Srbije počele su nestašice mleka. Prazni ili poluprazni rafovi od Beograda, preko Čačka i Kraljeva do Niša.

Na našim prostorima odavno je poznato da kozje mleko jača imunitet, ubrzava metabolizam i štiti kod mnobrojnih bolesti.

Iako je kravlje mleko najzastupljenije i daleko više korišćeno od drugih vrsta, kozje mleko sadrži dragocene sastojke koji ljudima pomažu u ublažavanju problema sa stomakom i kod bronhitisa.

Kozje mleko i mlečni proizvodi veoma su zdravi i važni za adekvatno funkcionisanje organizma. Danas vam predstavljamo Murciano Granadina rasu koza koja je poreklom iz Španije.

Od početka pandemije koronavirusa potražnja za kozjim mlekom je skočila čak tri puta, jer se ovaj proizvod koristi i kao hrana, ali i kao lek. Ono je puno vitamina, izuzetno je zdravo i odlično za jačanje imuniteta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета