Iznenadni aprilski mraz već napravio štetu u srpskim voćnjacima

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Zakasneli mrazevi vrlo često su pogubni za voćarske kulture. Ove godine su visoke februarske temperature dovele do toga da su voćke počele da cvetaju oko 20 dana ranije nego inače, a aprilski mraz je doveo do toga da su mnoge kulture već uništene ili značajno oštećene, što proizvođače sa razlogom brine.

Neočekivano niske temperature, mraz i sneg u aprilu su dovele do značajnih poremećaja u voćarstvu, pa su proizvođači u svim krajevima Srbije zabrinuti. Pogotovo su zabrinuti uzgajivači kajsije, maline, breskve i trešnje, koje su sada u fazi cvetanja, zbog temperatura koje su najavljene za naredna dva jutra.

Navodno, što se tiče šljive koja je u fazi belih balona, ne očekuju se veći problemi. Isti slučaj je i kod jabuke čije je cvetanje tek počelo, kao i kod drugih kultura koje su u fazi zatvorenih pupoljaka, ističe se iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

Iz Udruženja voćara Prijedor pak tvrde da je stanje već jako loše, da je šljiva uništena i da su velika oštećenja i na zasadima kruške čiji je rod upitan. Pravo stanje će se zapravo znati za desetak dana kada budu pregledani cvetovi, odnosno tučkovi. Ovakvi mrazevi nisu u Srbiji novost otkako su počele klimatske promene.

Ono što bi moglo da se preduzme od adekvatnih mera u ovim slučajevima su zadimljavanje zasada, korišćenje prskalica za orošavanje zasada, korišćenja ventilatora, ali gotovo da se ništa od toga ne primenjuje u potrebnoj meri. Trenutno se u ovoj fazi sprovode hemijski tretmani kod određenih voćnih vrsta, tako da nema mnogo toga što voćari mogu trenutno da učine da smanje negativne posledice prolećnog mraza.

Agroinfo.rs

Iznenadni aprilski mraz već napravio štetu u srpskim voćnjacima

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

U sredu popodne olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom zahvatilo je delove opštine Topola kada je zasadima naneta velika šteta.

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu dodelio je 60 ugovora za sufinansirеnjе nabavkе oprеmе za zaštitu od grada u voćnjacima i vinogradima u AP Vojvodini, na površini od 140 hеktara ukupne vrednosti 53,8 miliona dinara.

Zbog krize u Ukrajini i pada izvoza, poljski farmeri tvrde da su pred bankrotom, a posebno se skreće pažnja na niske cene kojima se jabuka otkupljuje od uzgajivača i visoke cene proizvoda u prodavnicama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета