Izrada Nacrta nacionalnog programa za očuvanje zemljišta

foto: pixabay

foto: pixabay

Obrazovana Radna grupa u Ministarstvu zaštite životne sredine za izradu Nacionalnog akcionog programa za borbu protiv dezertifikacije i degradacije zemljišta

Ministarstvo zaštite životne sredine je izdalo obaveštenje da je, u skladu sa članom 32. Zakona o planskom sistemu Republike Srbije („Službeni glasnik RS”, broj 30/18) otpočelo sa  izradom Nacrta nacionalnog akcionog programa za borbu protiv dezertifikacije i degradacije zemljišta i ublažavanje posledica suša na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: NAP).

Odredbama Zakona o potvrđivanju Konvencije Ujedinjenih nacija o borbi protiv dezertifikacije u zemljama sa teškom sušom i/ili dezertifikacijom, posebno u Africi („Službeni glasnik RSˮ – međunarodni ugovori, broj 102/07), utvrđeno je da su Strane Konvencije dužne da pripreme nacionalne akcione programe. Cilj ovih programa je da identifikuju činioce koji doprinose dezertifikaciji i praktične mere neophodne za borbu protiv dezertifikacije i ublažavanja posledica suše, kao i da odrede odgovarajuće uloge vlade, lokalnih zajednica i korisnika zemljišta i raspoložive potrebne resurse.

Za potrebe izrade Nacrta NAP-a, Ministarstvo zaštite životne sredine je obrazovalo Radnu grupu za izradu Nacionalnog akcionog programa za borbu protiv dezertifikacije i degradacije zemljišta prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o borbi protiv dezertifikacije u zemljama sa teškom sušom i/ili dezertifikacijom, posebno u Africi (UNCCD). Radnu grupu čine predstavnici relevantnih državnih organa i organizacija, naučnih i stručnih institucija i organizacija civilnog društva, koji će obezbediti relevantne informacije i podatke iz delokruga nadležnosti institucija koje predstavljaju, što će stručno doprineti samom procesu izrade Nacrta NAP-a.

 

Izvor: Ministarstvi zaštite životne sredine

Izrada Nacrta nacionalnog programa za očuvanje zemljišta

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je Vlada Republike Srbije usvojila Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa Akcionim planom, kojim su definisane mere i aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha.

Na Konferenciji UN u Glazgovu više od 100 svetskih lidera se obavezalo da će prekinuti seču šuma i degradaciju zemljišta do kraja decenije radi očuvanja životne sredine.

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović uputila je poziv gradovima i opštinama da kandiduju projekte za prevenciju nelegalnog odlaganja i uklanjanje otpada, koje će Ministarstvo u ovoj godini sufinansirati sa 75 miliona dinara.

Ministarstvo zaštite životne sredine će tokom maja raspisati konkurs za dodelu sredstava gradovima i opštinama za čišćenje i uklanjanje divljih deponija na svojim područjima, a ministarka Irena Vujović je, kako prenosi RTV, najavila da će krajem godine početi i izgradnja regionalnih reciklažnih centara.

U Srbiji je pokrenuta kampanja “Ne pali strnjiku”, čiji je cilj zaustavljanja tog štetnog i zabranjenog načina uklanjannja žetvenih ostataka sa njiva, koji je veliki rizik po ljude, imovinu i nanosi velike štete poljoprivredi, životnoj sredini i prirodi

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета