Obećanje 100 svetskih lidera o prestanku krčenja šuma i investicije u njihovu obnovu i zaštitu

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Na Konferenciji UN u Glazgovu više od 100 svetskih lidera se obavezalo da će prekinuti seču šuma i degradaciju zemljišta do kraja decenije radi očuvanja životne sredine.

Kako Rojters prenosi, lideri koji su se obavezali da će obustaviti seču drveća, obećali su da će uložiti 19 milijardi dolara za zaštitu i obnovu šuma. Ovu inicijativu su, između ostalih, podržali Brazil, Demokratska Republika Kongo i Indonezija u kojima se nalazi oko 85 odsto ukupnih površina pod šumom.

Ova deklaracija koja se odnosi na očuvanje i zaštitu šuma i zemljišta podrazumeva šume koje se prostiru na više od 33 miliona kvadratnih kilometara, a čovek će umesto uloge osvajača, dobiti ulogu čuvara prirode, navode iz kabineta britanskog premijera Borisa Džonsona.

Šume su neophodne za proces proizvodnje kiseonika i prečišćavanje vazduha, ali se i uprkos toj činjenici one ne cene dovoljno, već ubrzano nestaju. Samo u 2020. godini svet je izgubio čak 258.000 kvadratnih kilometara šuma.

Prema sporazumu, 12 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, obavezalo se da će obezbediti 8,75 milijardi funti javnih sredstava do 2025. godine za pomoć zemljama u razvoju, uključujući napore na obnovi degradiranog zemljišta i na suzbijanju šumskih požara. Takođe, još 30 investitora iz privatnog sektora se obavezalo da će obezbediti još najmanje 5,3 milijarde funti u ove svrhe, prenosi Danas.rs

Agroinfo.rs

Obećanje 100 svetskih lidera o prestanku krčenja šuma i investicije u njihovu obnovu i zaštitu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Šume imaju brojne funkcije, ali tri osnovne, koje najčešće srećemo u zvaničnim šumarskim dokumentima su ekonomska, ekološka i socijalna. U osnovama gazdovanja šumama, ove funkcije se navode upravo ovim redom.

Ove životinje aktivno učestvuju u poljoprivrednim radovima i potpomažu ih

Pokret Ekološki ustanak saopštio je da će novi protest protiv kompanije “Rio Tinto” i iskopavanja litijuma u Srbiji biti održan u subotu, 18. decembra u 14 sati ispred Vlade Srbije

Kao glavni uzrok krčenja šuma navodi se širenje poljoprivrednih površina za proizvodnju soje, govedine, palminog ulja, kafe. Za 30 godina uništeno je područje veličine EU, pa je Evropska komisija usvojila važnu meru protiv krčenja šuma.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета