Rapidno opadaju svetske zalihe KAKAA: Afrički poljoprivrednici na rubu opstanka

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Obala Slonovače i Gana, na koje otpada gotovo 70 odsto svetskih zaliha, proširile su proizvodnju upravo u trenutku kada je pandemija koronavirusa zaključala gradove od Pariza do Los Anđelesa, prenosi RTS.

Baba Kampe, poljoprivrednik koji kakao gaji na plantaži od osam hektara, kaže da je teško i da skoro da nemogu ni decu da nahrane zbog nagomilavanja kakaa jer je situacija sa koronom smanjila potražnju.  Proizvođači čokolade širom sveta koriste nezavidnu situaciju u kojoj su se farmerin našli kako bi smanjili troškove i kupili sirovinu po dosta jeftinijim cenama. 

Posrednici plaćaju manje od minimalne cene koju je vlada propisala, a Obala Slonovače je morala da ponudi ogromne popuste da bi se otarasila ovosezonskog roda.

Prosečna zapadnoafrička uzgajivačka farma ne prelazi veličinu od 3,5 hektara i hrani šest do osam članova porodice. Više od polovine uzgajivača u Obali Slonovače živi ispod granice siromaštva. Bez pristupa navodnjavanju i modernim poljoprivrednim tehnologijama, oslanjaju se na vreme. Sada ni to više nije važno jer kupaca nema.

Čokolada je luksuzni proizvod koji se najviše kupuje u vreme praznika, okupljanja, proslava i darivanjaima. Ljubitelji čokoladu upakovanu u atraktivne kutije i omote često kupuju i impulsivno, a pandemija koronavirusa je primorala ljude da se sve više okrenu onlajn kupovini i prorede odlaske u prodavnice, gde su se ranije u poslednjim trenucima pred odlazak na kasu odlučivali za pokoji slatkiš.

Izostala je i kupovina raznih prazničnih pakovanja čokolada koje koje se obično poklanjaju na Božić i Novu godinu. Pandemija je smanjila proizvodnju i stvorila globalne viškove, pa se Obala Slonovače sada grčevito bori da proda i najkvalitetniji kakao na svetu.

Nedavno je bila prinuđena da najfiniji kakao prodaje po ceni koja je smanjena za čak 150 funti (205 dolara) po toni.

 

Izvor:agrosmart.net

Rapidno opadaju svetske zalihe KAKAA: Afrički poljoprivrednici na rubu opstanka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bilo da je u svom klasičnom obliku, rastopljena, u kolačima i slično, čokalada je univerzalna poslastica koju svi volimo. Brojne su vrste ovog slatkiša, ali postoji nešto što je zajedničko za sve čokolade i što im daje taj poseban ukus.

Na potezu piste između posljednje kapije kompleksa vinograda „Plantaža“ i vinskog podruma „Šipčanik“, južni deo prema trafostanici, vandali su prethodnih dana uništili 12 mladih stabala maslina.

Deo svetske javnosti samo usput zabeleži da se ni ove godine ništa nije promenilo kada je reč o izrabljivanju dece na plantažama kakaa u zapadnoj Africi.

U dvorištu Milisavljevića u Knjaževcu dobro je rodio kivi. Pre pet godina posađena je jedna sadnica, a sada prekriva čitavo dvorište.

Prednosti uzgoja lešnika su u tome što ima višestruku upotrebu, postoji velika potreba za plodovima i oni često nedostaju na tržištu, jedno stablo može roditi od 60 do 80 godina, a tehnologija gajenja je veoma jednostavna.

Studije pokazuju da tamna čokolada može poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета