Uništeni zasadi maslina „Plantaža“ na Ćemovskom polju

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Na potezu piste između posljednje kapije kompleksa vinograda „Plantaža“ i vinskog podruma „Šipčanik“, južni deo prema trafostanici, vandali su prethodnih dana uništili 12 mladih stabala maslina.

Kompanija „13. jul-Plantaže“ prethodnih dana suočila se sa slučajem vandalskog uništavanja mladog zasada maslina na Ćemovskom polju. 

Kako su kazali iz kompanije, reč je o maslinama intezivnog uzgoja u fazi rodnosti, u koje je uložen veliki rad i trud zaposlenih u „Plantažama“. Na 12 stabala mladih maslina pokidane su i polomljene grane, sa očiglednom namerom da se nanese šteta.

– Međutim, ovo nije prvi slučaj da je imovina kompanije „13. Jul-Plantaže“ na meti vandala. Osim ovog slučaja uništavanja zasada maslina, u prethodna dva meseca, u dva naleta je uništena kancelarija „Plantaža“ na lokaciji Bunar 22 (Šipčanik mladi zasad), kada su nepoznata lica polomila stakla na prozorima i vratima objekta, a kompletnu unutrašnjost kancelarije uništili. Ne želeći da stvaramo tenzije, posmatrajući ovo kao pojedinačni slučaj za koji smo smatrali da se neće ponavljati, po ovom pitanju, do sada, nismo intervenisali. Takođe, nedavno su i na crpnom postrojenju „Plantaža“ (Bunar 18) izuzetno velike vrednosti izlomljena stakla, čime je, takođe, pričinjena određena materijalna šteta. Kako se neprimereno ophođenje prema imovini „Plantaža“, u poslednje vreme, u kontinuitetu ponavlja, naša je dužnost da o tome obavestimo nadležne organe i upoznamo crnogorsku javnost sa ovim pojavama. Ovom prilikom, želimo da ukažemo i skrenemo pažnju na sve češću pojavu neprimerenog i nesavesnog odlaganja komunalnog otpada oko objekata „Plantaža“ na Ćemovskom polju – navodi se u saopštenju „Plantaža“.

Ceo pojas oko bivše avio piste na Ćemovskom polju je prostor koji kompanija „13. Jul – Plantaže“ redovno čisti i odražava. Osim o maslinama, na tom potezu, posebno se vodi računa o održavanju travnjaka i zelene površine, imajući u vidu da je taj prostor deo turističke ponude kompanije i da tim putem prolazi najveći broj turista prilikom posete vinogradu i vinskom podrumu „Šipčanik“.

– U poslednje vreme, na istom pojasu na kojem su uništena stabla maslina, svedočimo situacijama da je pista prekrivena staklom razbijenih flaša, kao i da se komunalni otpad neprimereno odlaže i dolazi do stvaranja deponije na mestu koje za to nije predviđeno. U prethodnom periodu, u nekoliko navrata, angažovali smo i platili usluge komunalne službe Glavnog grada da očiste ovaj pojas. Kao još jedan od slučaja nesavesnog odlaganja komunalnog otpada na Ćemovskom polju, iz okolnih naselja, navodimo primer objekta „Plantaža“ Bunar 7 (Karabuško polje) koji je nedavno renoviran. U procesu renoviranja oko objekta smo podigli živu ogradu i napravili mali hortikulturni prostor kako bi isti oplemenili. Za potrebe odlaganja otpada komunalne službe su izvan našeg objekta postavile odgovarajuće kontejnere. Međutim, često smo u prilici da vidimo da se otpad ne odlaže na prostoru koji je predviđen za tu namjenu, već oko kontejnera pa i na kapiju našeg ekonomskog dvorišta Bunar 7, tako da se u pojedinim slučajevima onemogućava ulaz u objekat. U prilogu su i fotogafije neprimenog odlaganja komunalnog otpada na lokaciji Bunar 7 (Karabško polje) – stoji u saopštenju kompanije.

Dodaje se da se nadaju će nadležne službe i organi preduzeti odgovarajuće mere kako bi stali na put neprimerenom ophođenju prema imovini kompanije „13. Jul – Plantaže“, kao i da će komunalne inspekcijske službe preduzeti aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi sprečili odlaganje otpada na površinama koje za to nisu predviđene.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Uništeni zasadi maslina „Plantaža“ na Ćemovskom polju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Osim što nas podsećaju na mediteran i njegove specijalitete, masline su važne u našoj ishrani iz mnogo razloga.

Kada govorimo o rezidbi maslina kao agrotehničkom zahvatu kojim regulišemo rast i rodnost, bitno je razlikovati rezidbu kad je biljka suva, koja se sprovodi krajem zime ili početkom proleća kada prestane opasnost od niskih temperatura, te rezidbu u zeleno, koja se sprovodi u proletno-letnom periodu.

Obala Slonovače i Gana, na koje otpada gotovo 70 odsto svetskih zaliha, proširile su proizvodnju upravo u trenutku kada je pandemija koronavirusa zaključala gradove od Pariza do Los Anđelesa, prenosi RTS.

Deo svetske javnosti samo usput zabeleži da se ni ove godine ništa nije promenilo kada je reč o izrabljivanju dece na plantažama kakaa u zapadnoj Africi.

U dvorištu Milisavljevića u Knjaževcu dobro je rodio kivi. Pre pet godina posađena je jedna sadnica, a sada prekriva čitavo dvorište.

Istina je da u našoj klimi ne izgleda kao plod, ali je maslina prelepa i stvara atmosferu odmora, gde god da je postavimo. Takođe je veoma lako uzgajati drvo masline!

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета