Povećana kupovina telehendlera u Srbiji

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Prema podacima Privredne komore Srbije, samo u prvoj polovini godine ukupno je prodato 140 "telehendlera", što je čak 45,8 odsto više primeraka ove mašine široke primene u rukama domaćih poljoprivrednika u odnosu na isti period 2019. godine.

Poljoprivredna gazdinstva u Srbiji u prvoj polovini ove godine, uprkos otežanim uslovima poslovanja u toku pandemije, značajno su povećala nabavku poljoprivredne mehanizacije koju koriste u svakodnevnom radu, prenosi Privredna komora Srbije.

"Jedan od primera je i broj prodatih "telehendlera", univerzalne poljoprivredne mašine, poznate još i kao teleskopski manipulator u ovom periodu. Prema podacima Privredne komore Srbije, samo u prvoj polovini godine ukupno je prodato 140 "telehendlera", što je čak 45,8 odsto više primeraka ove mašine široke primene u rukama domaćih poljoprivrednika u odnosu na isti period 2019. godine", istraživanja su PKS-a.

Prodaju podstkao IPARD

Kako se dalje navodi, rast prodaje ove vrste mašina omogućen je zahvaljujući i trećem Javnom pozivu za podnošenje zahteva za odobravanje projekata za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, koji je prethodno raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predviđenim podsticajnim merama u okviru ovog poziva. 

Predmet tog Javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u vezi sa izgradnjom, kao i nabavkom nove opreme, mašina i mehanizacije, osim investicija u nabavku novih traktora. 

Prema uslovima poziva, podsticaji se utvrđuju u iznosu od 60 odsto ukupnih prihvatljivih troškova investicije, odnosno, 65 procenata ukoliko je investiciju realizovao poljoprivrednik mlađi od 40 godina starosti i 70 odsto za investicije u planinskim područjima.

Izvor:agroklub.rs

Povećana kupovina telehendlera u Srbiji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će od naredne godine uvesti prijavljivanje za podsticaje po osnovu javnih poziva u cilju skraćivanja postupka obrade zahteva i brže isplate sredstava.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Zasad jabuka podigao je otac mladog voćara iz sela Blaznava kod Topole Vladimira Pantelića, a on je ostao na selu i nastavio tu proizvodnju. Savremeni zasadi uz primenu navodnjavanja i pokriveni protivgradnom mrežom doneli su Panteliću i više nego dobar prinos ove godine, ali ulaganja su bila jako velika.

Maksimalna cena evro dizela narednih sedam dana biće 216 dinara, a maksimalna cena benzina evro premijum BMB 95 - 174 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета