Lažni med prodat VRTIĆU u Aleksincu

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Uprava i zaposleni u Dečijoj ustanovi „Lane“ u Aleksincu posumnjali su u kvalitet meda koji su dobili od dobavljača koji je prošao na tenderu. Sumnju su postavili na osnovu nesvojstvenog ukusa i mirisa meda, i o tome obavestili Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Direktorka vrtića Violeta Popović je o toj sumnji najpre obavestila predsednika SPOS-a pošto su iz iste opštine. Predsednik SPOS-a obavestio je Upravu za veterinu o postavljenoj sumnji. Veterinarska inspekcija je odmah izašla na teren i obavila inspekcijsku kontrolu, a med je, kako je objavio SPOS, povučen iz upotrebe.


Po dokumentaciji, med pakuje Poljoprivredno gazdinstvo „Vučenović“ iz Sremske Mitrovice, međutim, kako je saznao SPOS, na ovom gazdinstvu nema pčelara, ni obeleženih košnica, niti je registrovana pčelarska proizvodnja. RS broj objekta za pakovanje meda upisan na etiketi je lažan.
Kako je med nepostojećeg pčelara mogao da bude prodat firmi dobavljaču od strane gazdinstva koje nema pčele ni pčelara, treba da utvrdi istraga. Iz SPOS navode da je najvažnije da je lažni med povučen i da ga deca neće jesti.
Takođe pozivaju na oprez sve koji nabavljaju med. Bagremov med ne može da košta 270 dinara plus PDV što je najčešća cena na tenderima, jer je otkupna cena ovog meda oko 800 dinara za kilogram. Na ovu cenu treba dodati troškove analiza, otkupa, pakovanja, poreza od 10%, zarade pakera i trgovine

Izvor:agrosmart.net

Lažni med prodat VRTIĆU u Aleksincu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Pčelare je posebno obradovala vest da je otkupna cena bagremovog meda dostigla istorijski maksimum, a nadaju se i dobroj paši.

Cena meda uskoro bi mogla da bude i 2.000 dinara za kilogram, a razlog je smanjena ponuda. Klimatski uslovi nisu odgovarajući, a sve je više livada u korovu, pa je smanjena aktivnost pčela.

Iako je meda bilo malo ove godine, tržišne cene još uvek, umesto da rastu – niže su nego prošle godine, što znači da su nekorektni potezi ključnih aktera trgovine medom dali za njih dobre rezultate, piše na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS)

Prinos meda ove godine biće slab zbog loših klimatskih uslova, a naročito bagremovog koji već sada u prodavnicama košta od 1.500 do 1.800 dinara, rekao predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović. Slaba ponuda jedan je od razloga više cene većine proizvoda ove godine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета