Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Paprika se u Jablaničkom okrugu gaji na 2.100 hektara. Više od polovine u plastenicima. Ove godine leskovački povrtari su prezadovoljni i kvalitetom i rodom koji je za trećinu veći nego prošle.

Proizvodnja je organska na dva hektara. Godišnje proizvedu oko 150 tona babure i ljute i gotovo sve prodaju zemljama u okruženju.
- Prinosima smo zadovoljni. Godina je izuzetno dobra i pogodna za papriku. Za još pola hektara smo povećali ove godine plasteničku proizvodnju – kaže Zoran Stojiljković, povrtar iz Navalina, piše RTS.

Džakove i traktorsku prikolicu pune desetak radnica. U plastenicima, u najtoplijem periodu je i više od 50 stepeni. Ali navikle su, kažu.

- Nije lako, ali radi se. Gazda donosi hladan sok, hladnu vodu, odmorimo kad je baš vrućina – kaže Draginja Kostić, radnica.
Berićetno je i u 20 plastenika na imanju Filipovića. Očekuju 100 tona paprike. Uz primenu agrotehnike pažljivo biraju i sorte. Od semena preko zaštite do berbe godišnje ulože oko 20.000 evra.
- Veliki rad, veliki trud ali isplati se. Celokupna proizvodnja je već prodata – kaže Marko Filipović, povrtar iz Navalina.

Posadili su i ajvarku. Toplota joj prija pa je već počela polako da crveni. Berba kreće za dvadesetak dana, ranije nego lane.

- Nadamo se da biti prinos dobar, e sad, cena ne bi trebalo da bude manja od 60 dinara – priča Dragan Filipović, povrtar iz Navalina.
„Babura“ i „šilja“ otkupljuju se za 50 do 70 dinara. Izvoz je dvostruko veći nego lane.
. Tu prednjače Crna Gora, BiH, Hrvatska, Slovenija, a ove godine postajalo je interesovanje Grčke za leskovačkom paprikom – kaže Jelena Stojiljković, inženjerka ratarstva PSSS Leskovac.

U Južnom pomoravlju godišnje se proizvede oko 70.000 tona paprike. Zahvaljujući povoljnoj klimi, savremenoj tehnologiji i povrtarima kojih je sve više, sveže paprike na pijačnim tezgama ima do decembra.

Agroinfo.rs/agropress.org.rs

Leskovac duplirao izvoz paprike

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Proizvođači paprike u selima paraćinske opštine gde se tradicionalno gaji ovo povrće uprkos velikoj suši zadovoljni su kvalitetom i pronosom

Važan vitamin C krije se i u nekim drugima namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što biste očekivali, a u tome prednjače dve.

Na ovakav način možete peći bolo koje povrće, jednostavno se priprema i jako je ukusno!

Sušna godina i visoke temperature donele su velike probleme brojnim poljoprivrednim kulturama u našoj zemlji. Kada je paprika u pitanju, u jednom periodu je došlo i do deficita vode za navodnjavanje kod pojedinih ozbiljnijih proizvođača, što se odrazilo i na prinose, a samim tim i na cenu.

Na oko 10 odsto biljaka u usevima paprike i kukuruza šećerca se registruje prisustvo položenih jajnih legala treće generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis), a takođe je registrovano i prisustvo jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera) na do 20 odsto biljaka. U nastavku teksta su preporuke za zaštitu od štetočina.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета