LITAR ZEJTINA SKUPLJI OD LITRA DIZELA: Ponovno povećanje cena ulja u Srbiji

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Još ranije smo izveštavali da cena ulja varira kako na svetskom tržištu, tako i kod nas. U Srbiji se očekuje ponovno povećanje, a ministar Nedimović kaže da ovaj skok neće mnogo poremetiti tržište.

U Srbiji je situacija takva da je litar ulja skuplji od litra dizela. Cena suncokreta povećana je u svetu, a kod nas su ugovori za kupoprodaju suncokreta zaključivani po cenama od 56,42 do 57,02 dinara po kilogramu, bez PDV-a, što je 480 do 485 evra po toni.

Cena od 480 evra na Produktnoj berzi se smatra rekordom, a ovaj trend je uslovio i rast cena sucokretovog ulja koje se u maloprodaji kod nas kreću od 135 do 190 dinara. Određene oscilacije kada je u pitanju sirovina se očekuju u narednom periodu, što posledično može dovesti do promene cena ulja u narednim nedeljama

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović ističe da, i ako dođe do poskupljenja, to neće mnogo poremetiti tržište.

- Cena litra suncokretovog ulja se u Bugarskoj, prevedeno u našu valutu, kreće između 150 i 180, Hrvatskoj 190 i 250, Severnoj Makedoniji 210 do 220 dinara, dok u Mađarskoj ono košta od 200 do 250 dinara za litar - rekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine.

U slučaju netržišnog ponašanja proizvođača i prodavaca, preduzeće se mere koje pre svega mogu biti usmerene ka dodatnoj liberalizaciji tržišta ulja u Srbiji, s obzirom na to da je uljarska industrija, kao strateška grana, zaštićena visokim uvoznim carinama, koje za rafinisano ulje iznose i do 30 odsto, kada je u pitanju uvoz iz EU.

Iako često dolazi do poređenja cena ulja kod nas i u okolnim zemljama, te da su na primer cene niže kod nas nego u Mađarskoj, zaboravlja se činjenica da postoje značajne razlike i u standardu ove dve zemlje.

Suncokret je ove godine kod nas najisplativija poljoprivredna kultura, a kako će se kretati cene ulja u narednom periodu i kolike će promene osetiti sami građani, ostaje da vidimo.

Agroinfo.rs

 

LITAR ZEJTINA SKUPLJI OD LITRA DIZELA: Ponovno povećanje cena ulja u Srbiji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Hrvatskoj se proizvede oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši se oko milion

Kako bi izbegle prskanje ulja većina domaćica poklapa meso prilikom prženja što utiče na teksturu posebno ukoliko pripremate stek.

Ko god je imao ovaj problem zna koliko je zapravo naporno odlediti i očistiti zamrzivač.

Ponude za ranu kupovinu od proizvođača poljoprivrednih mašina počinju u avgustu i septembru. Međutim, ove godine proizvodnju poljomehanizacije prate problemi u lancima snabdevanja i dostupnosti komponenti s čime se bori i Fendt iz Marktoberdorfa, piše Frankfurter Allgemeine.

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Kraft Hajnc je, komentarišući nadolazeća povećanja cena, rekao da ona odražavaju troškove proizvodnje sa kojima se suočava cela industrija

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета