LUČANI dobijaju odsek za poljoprivredu i ruralni razvoj

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Opštinsko veće opštine Lučani je na današnjoj sednici donela odluku o izmenama i dopunama odluke o Opštinskoj upravi opštine Lučani kojom se predviđa formiranje Odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj opštine Lučani.

Odluka o formiranju ovog odseka koji će biti organizovan u okviru Odeljenja za privredu i lokalno ekonoski razvoj je proistekla iz strateškog opredeljenja opštine da se na svaki način potpomogne život i rad na selu naših sugrađana a sa ciljem da stvorimo uslove za lagodniji i kvalitetniji život mladih bračnih parova u ruralnim sredinama koju su orjentisani ka organizovanju poljoprivredne proizvodnje

- S obzirom da je opština Lučani poznata po postignutim rezultatima u razvoju najkvalitetnijeg voća i povrća kao i po stočnom uzgajanju i posebno po životinjskim proizvodima, stalno stremljenje lokalne samouprave jeste razvoj poljoprivrede u svim svojim segmentima. Nakon intenzivnih radova na asvaltiranju puteva i uređenju i podasipanju pristupnih puteva domaćinstvima i obradivim površinama, značajne aktivnosti smo usmerili na subvencionisanje, dakle finansijsko učestvovanje lokalne samouprave do 60 odsto u troškovima naših građana za nabavku poljoprivredne mehanizacije, kupovinu stoke i potrebne hrane za njihov uzgoj, zatim za navodnjavanje i osiguranje useva, plasteničku proizvodnju povrća, voća i cveća, pčelarstvo, preradu mleka i voća i druge poljoprivredne oblasti. Kako bi jednostavno i lako koristili budžetsku pomoć, oformili smo odsek za poljoprivredu pri Opštinskoj upravi koji će neprestano biti dostupan svakom našem potencijalnom korisniku - istakao je predsednik, Milivoje Dolović.

Prema donetoj odluci, Odsek za poljoprivredu i ruralni razvoj će se baviti plansko analitčkim i stručnim operativnim poslovima iz oblasti: ratarstva, voćarstva i stočarstva, izradom programa, planova i razvojnih projekata za razvoj sela, koordinacijom investicionih poslova, povezivanjem privrednih subjekata i poljoprivrednih gazdinstava sa potencijalnim investitorima, zatim zaštita i unapređenje životne sredine, geološka istraživanja, zaštita vodnih resursa, reka jezera i izvora zdrave pijaće vode, zaštita biološke raznovrsnosti, divljih biljnih i životinjskih vrsta i autohtonih ekosistema.

Inače, za 2021. godinu iz budžeta je izdvojeno 45,5 miliona za subvencionisanje poljoprivrede u opštini Lučani. Tokom prethodne godine oko 1400 zahteva naših sugrađana su konkurisali za povraćaj sredstava za šta je iz budžeta izdvojeno 38,5 miliona dinara, u 2019. je izdvojeno 28 miliona a u 2018. 25 miliona dinara za podsticaj poljoprivredi.

Izvor:lucani.rs

LUČANI dobijaju odsek za poljoprivredu i ruralni razvoj

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije, kao i tekst javnog poziva mogu se naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je juče ugovore o dodeli oko 60 miliona dinara korisnicima iz srpske pokrajine po osnovu konkursa za nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije i konkursu za nabavku opreme za proizvodnju piva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета