Magareće mleko iz ovih krajeva putuje sve do Švajcarske i Francuske

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Jedna porodica iz Gruda (BiH) godinama se bavi proizvodnjom magarećeg mleka, za kojim vlada velika potražnja i u zemljama zapadne Evrope, te ga tako prodaju i u Švajcarskoj, Švedskoj i Francuskoj.

Litar magarećeg mleka košta 25,5 evra, a podsetićemo vas da svega pola litre mleka kobile košta oko 1.770 dinara. Dakle, ovo je po svemu sudeći, ipak, malo skuplje.

Ante Grizelj je prvu magaricu nabavio 2010. godine, a danas sa braćom brine o 120 grla. Kaže da je potražnja velika zbog lekovitih svojstava magarećeg mleka, koje se ne može dobiti u velikim količinama. 

 Jedna magarica, i to samo ona koja ima mladunče, daje od dva i po do tri decilitra mleka dnevno. Dnevno uspemo da proizvedemo šest do sedam litara mleka. Naravno, to zavisi od raznih okolnosti, vremenskih uslova, stanja u kojem se životinja nalazi - navodi Grizelj.

Kaže da se radi o veoma zahtevnom poslu, ali da ga je prijatno iznenadila potražnja, kao i raznovrsnost destinacija iz kojih stižu narudžbine za mleko. "Osim prodaje na domaćem tržištu, naš proizvod šaljemo brzom poštom i u mnoge druge zemlje kao što su Crna Gora, Srbija, Švajcarska, Švedska i Francuska", kaže Grizelj.

Magareće mleko je, kako kaže, dobro kao prirodni lek za mnoge probleme disajnog sistema, a u poslednje vreme ljudi ga masovno kupuju zbog virusa korona, jer se očito pokazalo kao dobro rešenje. "Rekao bih da čisti pluća bolje od sirupa, a ima čak 60 posto više vitamina od svih drugih mleka", kazao je Grizelj.

Agroinfo.rs/biznis.telegraf.rs

Magareće mleko iz ovih krajeva putuje sve do Švajcarske i Francuske

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Vađenje crnog luka na vojvođanskim poljima posejanog jesenas je na izmaku.

"Ukoliko insistirate na oblicama, onda jedan metar takvih drva košta 12.000 dinara", dodaje naš sagovornik.

Uvozna cena najviše diktira koliko će koštati prasetina kod nas, objašnjavaju stručnjaci

U Hrvatskoj se proizvede oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši se oko milion

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета