Ministar poljoprivrede potvrdio da je zadovoljan budžetom za 2022.

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Najviše novca će biti za mlekare i mehanizaciju, ovako ministar poljoprivrede komentariše, za .Novosti

Agrarni budžet, koji će sledeće godine iznositi više od 62 milijarde dinara. Od toga, samo za subvencije će biti izdvojeno 50,6 milijardi dinara. Za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju opredeljeno je 47 milijardi dinara.

 Uprava za poljoprivredno zemljište imaće na raspolaganju oko 577 miliona dinara. Od ukupnog iznosa za subvencije, na IPARD će otići 6,2 miliona dinara. Isto toliko će biti izdvojeno u 2023. i 2024. godini.

- Za pohvalu je što su kreatori ekonomske politike prepoznali mogućnost u poljoprivredi - smatra Vojislav Stanković, agroekonomista.  Potrebno je dobro urediti nacionalne programe, unutar poljoprivrede, kako bi subvencije najviše dobila stočarska proizvodnja, ali i da se prelije na druge. Imamo fantastičnih mogućnosti sa uljaricama, suncokretom i sojom, ali ne GMO. Naša je bar 30 odsto skuplja. U voćarstvu su velike mogućnosti, hvalimo se jabukama, ali je taj izvoz iznenada usporen. Od januara do septembra izvezli smo jabuka za samo 98 miliona dolara. 

Kako objašnjava Stanković, stočarska proizvodnja bi trebalo da dobije prioritet. A unutar toga, treba sagledati mogućnost i prerađivačkog dela. Naročito prerada mesa i mleka. Ne treba zaboraviti da je naša zemlja ranije bila među najpoznatijima po izvozu vrhunskog "bebi bifa".

- Budžet treba dobro raspodeliti, a Srbija je zemlja poljoprivrede i to treba uvek imati na umu - kaže Stanković.

Ministarstvo poljoprivrede započelo je i izradu nacrta Nacionalnog programa za poljoprivredu za period 2022-2024, čije je usvajanje planirano početkom sledeće godine. 

Izvoz poljoprivrednih proizvoda ove godine će premašiti pet milijardi dolara. To je delom rezultat i investicija realizovanih sredstvima iz pretpristupnih fondova. Kako nam je ispričao Stanković, vrednost izvezene smrznute maline je oko 286 miliona dolara. Glavni izvozni proizvodi su kukuruz, malina, pšenica, cigarete i duvan.

U narednih sedam godina u okviru IPARD poljoprivrednicima će biti dostupni novi grantovi. Prednost u dobijanju sredstava imaće žene i mladi poljoprivrednici.
Srbiji je odavno iz IPARD programa namenjeno 175 miliona evra, što može da generiše investicije u vrednosti od 600 miliona evra. Ministar Nedimović ističe da je IPARD 3 tu i da ćemo od juna sledeće godine ući u taj projekat.Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije usvojio je predlog izmena zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koji omogućava avansnu isplatu polovine sredstava za koja se konkuriše po IPARD programima, uz odgovarajuću bankarsku garanciju ili ekvivalentnu garanciju kao sredstvo obezbeđenja.

Ministar poljoprivrede potvrdio da je zadovoljan budžetom za 2022.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević izjavio je na otvaranju 17. Zimskog seminara farmera da Ministarstvo poljoprivrede realizuje 40 vrsta podsticaja u okviru nacionalnih mera.

U okviru Mere 7 IPARD programa - Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, Uprava za agrarna plaćanja je objavila rang listu zahteva za odobrenje projekata za seoski turizam u drugom IPARD javnom pozivu.

U okviru IPARD programa za nabavku novih traktora snage do 100 kW Uprava za agrarna plaćanja će raspisati javni poziv za dodelu ovih sredstava od 7. februara do 31. marta.

Poljoprivrednici po obećanju ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića očekuju da mineralno đubrivo urea dobiju do 18. januara po dogovorenoj ceni od oko 80 dinara po kilogramu, inače će se organizovati protesti, najavio je predsednik Udruženja poljoprivrednika ”Stig“ Nedeljko Savić.

Sve je spremno za drugi krug licitacije državnog zemljišta u Pančevu gde je u ponudi 643 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Prethodna godina za agrar je bila vrlo specifična. Pojedine kulture su slabije rađale zbog sušnog perioda, dok su druge beležile rekorde. Cene hrane su porasle, a zarada od prodaje na inostranom tržištu porasla.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета