Ministar poljoprivrede potvrdio da je zadovoljan budžetom za 2022.

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Najviše novca će biti za mlekare i mehanizaciju, ovako ministar poljoprivrede komentariše, za .Novosti

Agrarni budžet, koji će sledeće godine iznositi više od 62 milijarde dinara. Od toga, samo za subvencije će biti izdvojeno 50,6 milijardi dinara. Za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju opredeljeno je 47 milijardi dinara.

 Uprava za poljoprivredno zemljište imaće na raspolaganju oko 577 miliona dinara. Od ukupnog iznosa za subvencije, na IPARD će otići 6,2 miliona dinara. Isto toliko će biti izdvojeno u 2023. i 2024. godini.

- Za pohvalu je što su kreatori ekonomske politike prepoznali mogućnost u poljoprivredi - smatra Vojislav Stanković, agroekonomista.  Potrebno je dobro urediti nacionalne programe, unutar poljoprivrede, kako bi subvencije najviše dobila stočarska proizvodnja, ali i da se prelije na druge. Imamo fantastičnih mogućnosti sa uljaricama, suncokretom i sojom, ali ne GMO. Naša je bar 30 odsto skuplja. U voćarstvu su velike mogućnosti, hvalimo se jabukama, ali je taj izvoz iznenada usporen. Od januara do septembra izvezli smo jabuka za samo 98 miliona dolara. 

Kako objašnjava Stanković, stočarska proizvodnja bi trebalo da dobije prioritet. A unutar toga, treba sagledati mogućnost i prerađivačkog dela. Naročito prerada mesa i mleka. Ne treba zaboraviti da je naša zemlja ranije bila među najpoznatijima po izvozu vrhunskog "bebi bifa".

- Budžet treba dobro raspodeliti, a Srbija je zemlja poljoprivrede i to treba uvek imati na umu - kaže Stanković.

Ministarstvo poljoprivrede započelo je i izradu nacrta Nacionalnog programa za poljoprivredu za period 2022-2024, čije je usvajanje planirano početkom sledeće godine. 

Izvoz poljoprivrednih proizvoda ove godine će premašiti pet milijardi dolara. To je delom rezultat i investicija realizovanih sredstvima iz pretpristupnih fondova. Kako nam je ispričao Stanković, vrednost izvezene smrznute maline je oko 286 miliona dolara. Glavni izvozni proizvodi su kukuruz, malina, pšenica, cigarete i duvan.

U narednih sedam godina u okviru IPARD poljoprivrednicima će biti dostupni novi grantovi. Prednost u dobijanju sredstava imaće žene i mladi poljoprivrednici.
Srbiji je odavno iz IPARD programa namenjeno 175 miliona evra, što može da generiše investicije u vrednosti od 600 miliona evra. Ministar Nedimović ističe da je IPARD 3 tu i da ćemo od juna sledeće godine ući u taj projekat.Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije usvojio je predlog izmena zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koji omogućava avansnu isplatu polovine sredstava za koja se konkuriše po IPARD programima, uz odgovarajuću bankarsku garanciju ili ekvivalentnu garanciju kao sredstvo obezbeđenja.

Ministar poljoprivrede potvrdio da je zadovoljan budžetom za 2022.

Komentari

Vardenafil In Osterreich Erhaltlich [url=https://buycialikonline.com]best price for generic cialis[/url] Priligy Espana Prospecto

stromectol amazon The large intestine receives the uid waste products of digestion the material unable to pass into the bloodstream and stores these wastes until they can be released from the body.

It s less invasive than surgery buy stromectol tablets

tamoxifen 20 mg Immunonegativity for AMACR Immunopositivity for progesterone receptor Immunoreactivity for Napsin A Mutant pattern staining for p53

5 Fatigue 31 doxycycline for std

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета