Moraćemo sve da uvozimo, jer na rafovima neće biti hleba i osnovnih namirnica

pixabay.com

pixabay.com

Prema rečima Dragana Kleuta, trgovina pšenice na produktnoj berzi u Novom Sadu je potpuno stala, jer niko ne kupuje robu.

Mi plaćamo svetsku cenu đubriva, naftnih derivata, reproduktivnog materijala, tako da smo u nemogućoj misiji, jer ne možemo da prodamo svoju robu koju već imamo, ocenio je danas za Nova.rs Dragan Kleut Predsednik Saveza poljoprivrednika Banata, Dragan Kleut. On je izrazio bojazan da u Srbiji neće biti hleba na rafovima, mesa i drugih osnovnih životnih namirnica, te da ćemo morati sve da uvozimo.

- Mi imamo ogromne viškove kukuruza, brašna pa zbog toga dolazimo u sutuaciju da ne možemo da posejemo svoje njive i moramo da se kreditno zadužujemo“, objasnio je on ponovivši da sva ta roba stoji na lageru.

Kleut dalje navodi da brašno počinje da se kvari u silosima i mlinovima, jer, nakon što se samelje ne može da stoji dve godine budući da su mu neophodni specifični uslovi – koje mlinovi nemaju.

- Pojavljuje se žižak, mnoge firme i poljoprivrednici su dovedeni do ruba propasti, a odluka o zabrani izvoza je besmislena. Država želi da napravi robne rezerve na grbači seljaka, a ako to hoće, treba da otkupi robu od poljoprivrednika, pa onda da to čini", objašnjava sagovornik portala Nova.rs. što je smatra, klasična otimačina.

Kleut ne vidi ni jedan jedini razlog zašto će Srbiji toliko brašna, jer ako počne Treći svetski rat, dovoljno je da padne jedna atomska bomba te nas neće ni biti. A nigde nema nijednog skloništa.

- Za dva meseca stiže nova žetva. Izgubili smo tržište, tradicionalne kupce, a odlukom predsednika, pre svega, koji se ne razuma ni u setvu, ni u žetvu i koji kaže da se pšenica žanje u avgustu mesecu. Trebalo je iskoristiti situaciju kada su naše cene dostigle svetski vrhunac, da džrava i poljoprivrednici zarade. Mi smo zahvaljujući Vučićevoj stručnosti na ivici propasti", kaže Kleut.

Na pitanje da nam prokomentariše skuplju proizvodnju, Kleut kaže da smo ostali bez Azotare Pančevo, te smo zavisni od uvoza svega neophodnog u proizvodnji.

- Imamo tu šabačku, koja je nedovoljna da pokrije potrebe poljoprivrednika, pa sve što koristimo u proizvodnji plaćamo kešom", objašnjava on, napomenuvši da je tona đubriva oko 1200 evra što će se, ocenjuje, odraziti na potrošače.

- Moguće je da Vučić kaže poljoprivrednicima da pšenicu prodaju po 15 dinara. Ali u tom momentu je završena igrica. Ako se to desi nećemo moći da vratimo dugove bankama, a već smo prezaduženi", istakao je on.

Kleut naglašava da Vućiću i SNS odgovara da manipuliše sa poljoprivrednim proizvodima čuvajući socijalni mir, ali to ne može da traje večno.

- Mi smo u kolapsu i biće velikih problema na našem tržištu. Evo primera, kada mađarska Vlada uzme robu od poljoprivrednika za rezerve, ona plati, a ovde niko ništa ne plaća. Cena koja se postiže na berzi u Budimpešti je svetska, a kod nas pljačka poljoprivrednika traje celu deceniju. Mi dolazimo u situaciju da plaćamo svetske cene repromaterijala, a štelovane naših proizvoda. Što se tiče kupaca i običnih građana biće pogođeni poskupljenima, odnosno svetske krize hrane", istakao je Kleut.

Agroinfo.rs

Moraćemo sve da uvozimo, jer na rafovima neće biti hleba i osnovnih namirnica

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Kako bi izbegle prskanje ulja većina domaćica poklapa meso prilikom prženja što utiče na teksturu posebno ukoliko pripremate stek.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета