Mraz oštetio pupoljke maline u valjevskom kraju

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prolećni mrazevi i niske temperature u prethodnom periodu, u dva navrata – od 6. do 10. aprila i od 17. do 19. aprila, doveli su do oštećenja i izmrzavanja pupoljaka maline na lokalitetima koji se nalaze na nadmorskoj visini preko 300 metara. Velike štete su nastale u zasadima maline koji se nalaze na području opštine Osečina, na nadmorskoj visini od 300 do 512 metara.

Na području delovanja RC Valjevo, zasadi maline se nalaze u fazi tri do četiri razvijena lista (BBCH 13-14).

Vizuelnim pregledom je utvrđeno da je prvi hladan talas doveo do izmrzavanja na oko 5-7% pupoljaka, posle čega su iz rezervnih pupoljaka (suočica) izrasle nove rodne grančice. U prethodnim danima, tokom drugog hladnog talasa, kada su jutarnje temperature bile u minusu, dok prosečne za taj period nisu prelazile 7 stepeni, došlo je do izmrzavanja pupoljaka koji nisu pretrpeli oštećenja u prvom hladnom talasu. Registrovane su štete na preko 15% pupoljaka.

PIS preporučuje proizvođačima da u zasadima koji su pretrpeli štete od mraza,sprovode redovne agrotehničke i hemijske mere zaštite u cilju očuvanja rodnog potencijala i zdravstvenog stanja zasada maline.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Mraz oštetio pupoljke maline u valjevskom kraju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Festival „duvan“ čvaraka u Valjevu gastronomski događaj održava se svake godine u prvoj polovini oktobra i ispraćen je bogatim kulturno – umetničkim programom, na platou ispred Centra za kulturu Valjevo i kolubarskom keju.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvodjača malina i kupina u Srbiji izjavio je da je to voće u lošem stanju zbog stalnih promena vremena i da se očekuje cena od 600 do 800 dinara za kilogram.

Proizvođači malina se nadaju da će cena za kilogram ove godine biti najmanje 600 dinara, dok se očekuje da poskupe i dnevnice berača "crvenog zlata".

Stručnjaci smatraju da ovogodišnji rodni potencijal maline nažalost nije obećavajući, a usled toga i poskupljenja inputa, cena "crvenog zlata" može dodatno porasti.

Nekoliko poslednjih dana u Srbiji su se beležile niske temperature sa jutarnjim i večernjim mrazevima, koji srećom nisu značajnije ugrozile voće.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета