MRAZ U BRAZILU DIKTIRA CENE: Poskupljenje kafe se u Srbiji očekuje krajem ove ili početkom naredne godine

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Uslovi u Brazilu diktiraće cenu kafe i na našim prostorima, a njeno poskupljenje se očekuje krajem ove ili početkom 2022. godine.

Do poremećaja na globalno tržištu je došlo zbog nepovoljnih klimatskih uslova u zemljama koje su najveći proizvođači kafe, naročito u Brazilu, ali i zbog okolnosti uzrokovanih koronavirusom. Povećanje cena se kod nas očekuje kada se potroše trenutne zalihe i kada počne nabavka novih količina po novim cenama.

- Usled tih kretanja na svetskom tržištu, krajem ove ili u prvom kvartalu 2022. godine očekujemo povećanje cena u maloprodaji i u Srbiji - objašnjava Atana Škalkova, izvršna direktorka iz kompanije "Nestle" za jugoistočno tržište, a prenose Novosti.

Glavni uzroci poskupljenja na globalnom nivou su smanjenje prinosa u zemljama najvećih proizvođača, kao i brojni problemi nastali usled pandemije, među kojima su i veći troškovi, otežana logistika, smanjenje radne snage, uticaj kursa i drugi faktori.

Koliko će poskupljenje iznositi, još se ne zna, a treba imati u vidu da će na korekciju cena uticati i ponašanje konkurencije i kupovna moć potrošača.

Međunarodna organizacija za kafu u svom poslednjem izveštaju za avgust, navodi da su u tom mesecu cene ove sirovine zabeležile deseti uzastopni rast od početka ove godine.

- Na to je uticala zabrinutost u vezi sa smanjenom ponudom zbog nepovoljnih klimatskih uslova u velikim zemljama proizvođačima i povećanje troškova prevoza, kao i ograničenja usled pandemije koja ometaju trgovinske tokove u Aziji - navodi se u tom dokumentu.

Cene arabike zabeležile su značajan rast, a kafe robuste umeren. Zabrinutost u vezi sa količinom sledećeg brazilskog useva, pogoršana nedavnim mrazom, dovela je do rekordno velike nestabilnosti cena na berzanskom tržištu.

Agroinfo.rs/novosti.rs

 

MRAZ U BRAZILU DIKTIRA CENE: Poskupljenje kafe se u Srbiji očekuje krajem ove ili početkom naredne godine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Posle Dubaija, Kaira, Tel Aviva, Ho Ši Mina i Tokija, Nacionalni institut za kafu Angole predstavio je srpskim privrednicima proces proizvodnje angolske kafe

Ova neočekivana mešavina osmišljena je u Australiji, dok su se naučnici vodili samo najboljim namerama.

Vodič za izvoz svežeg voća i povrća na tržište Bliskog istoka trebalo bi da doprinese da se proizvođači i izvoznici uspešno pripreme za plasman svojih proizvoda i osvajanje ovih brzorastućih tržišta.

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj 12. aprila, organizuju onlajn vebinar posvećen izvozu svežeg voća i povrća iz Srbije na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Saudijske Arabije, najavio je danas FAO.

Postoje brojni načini da se ujutru lako probudite, a da to nije kafa. Ovi načini su idealni za sve one koji ne vole ovaj crni napitak ili koji žele da smanje konzumaciju.

Zbog sukoba u Ukrajini i oteženih mogućnosti za transport jabuka u Rusiju, srpski proizvođači ovog voća su počeli da traže nova tržišta za ogromne zalihe koje još nisu rasprodate.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета