Mrazevi i loši uslovi u martu i aprilu razlog visoke cene voća

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Voće polako stiže na pijace i u velike trgovinske lance, ali ono što pada u oči jesu cene koje , čini se, nikad nisu bile tako visoke. Za kilogram trešanja i kajsija traži se čak i 400 dinara. Još nema bresaka i šljiva, a jagode koje su na izmaku se ne mogu kupiti ispod 200 dinara.

Skupo voće ne znači da ga nećemo imati. Biće ga i za jelo i za preradu, a i za izvoz. Razlog zašto ga sada plaćamo skuplje nego ranijih godina jesu niske temperature u martu i aprilu, mrazevi i loši uslovi za oprašivanje, što je voćare navelo da znatno podignu cene ranih sorti. Ostaje nada da će, kako voće bude dospevalo, i njegove cene biti niže.

Stručnjak za voćarstvo prof. dr Zoran Keserović iz Novog Sada kaže da ćemo ove godine imati manje voća za pet do osam odsto u odnosu na lane, ali da će ova sezoni biti jedna od četiri najbolje u protekle dve decenije.

– Voća ćemo imati oko 1,5 miliona tona, a lane smo ga imali 1,59 miliona tona. Od izvoza smo prošle godine dobili oko 600 miliona dolara, a ove godine predviđanja su da ćemo ga prodati na inotržištu između pola milijarde dolara i 600 miliona dolara – kaže za „Dnevnik” prof. dr Keserović.

Po njegovim rečima, najviše su izmrzle kruške, zatim breskve , višnje i šljive, pa ćemo ih imati manje nego prošlog leta od 15 do 30 odsto, a kajsija koje su, takođe, izmrzle imaćemo više nego lane.

Jabuke nisu izmrze i imaćemo ih više od pet do 10 odsto nego lane .Prošle godine smo od izvoza jabuka dobili od 110 do 115 miliona dolara, a prodali smo stranim tržištima oko 500.000 tona.

Plantaže jabuka su se u proteklim godinama najviše podizale, pa domaćim proizvođačima prof. dr Keserović savetuje da, ako žele da nastave tu proizvodnju, moraju da primenjuju najnovije tehnologije, podižu kvalitet do vrhunskog nivoa i da traže nova tržišta. Treba i da menjaju i sortiment i okrenu se ranim i kasnijim sotrama.

– Ruskom tržištu nisu više interesatne naše jabuke kao ranijih godina. Sada su se tamo pojavile jabuke iz Irana i pomrsile računicu ovdašnjim voćarima, pa treba tražiti druge kupce – naglasio je prof. dr Keserović i dodao:

– Proizvođači jabuka više ne bi trebalo da dugo drže jabuke u hladnjačama u iščekivanju više cene. Mnogo jabuka je ove godine ostalo neprodato baš zbog toga što se čekala bolja cena, a za kilogram jabuka ove godine nije se moglo dobiti više od 35 do 40 evro centa.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Mrazevi i loši uslovi u martu i aprilu razlog visoke cene voća

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Kao i kod mnogih drugih vrsta voća, hlađenje i zamrzavanje mogu produžiti život banane, postoje načini za čuvanje banana kako biste imali određenu kontrolu nad njihovim procesom zrenja i održali ih svežim i ukusnim tokom dužeg vremenskog perioda.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета