Na današnji dan obeležava se svetski dan mleka

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Pod pokroviteljstvom Organizacije Ujedinjenih nacija za poljoprivredu i hranu (FAO) radi promocije zdravog načina ishrane, svetski dan mleka obeležava se u okviru 333 registrovane svečane manifestacije

Svetski dan mleka, 1. jun, u Srbiji je prvi put obeležen 2011. godine, a u svetu ova tradicija postoji od 2000. godine. Obeležavanje ovog dana započela je Organizacija Ujedinjenih nacija za poljoprivredu i hranu (FAO), sa ciljem stalne promocije zdravog načina života uz pravilnu i uravnoteženu ishranu.
 

U svetu je na današnji dan registrovano 333 događaja na kojima se na različite načine obeležava slavlje u čast mleka. Kod nas u komšiluku, svetski dan mleka slavi se u Draču u Albaniji, gde je 1. jun registrovan i kao dan dece.

Oko 87 % kravljeg mleka čini voda, a ostatak su materije dragocene za čovekovu ishranu - belančevine, laktoza, mlečna mast, kalcijum, vitamini i dr.

Iako se u svetu najviše konzumira kravlje mleko nije svim narodima "kravica" omiljena. Pije se i ovčje i kozje mleko, a u Indiji uglavnom piju mleko bivolica. U severnoj Evropi preferira se mleko od irvasa, a u Mongoliji od kobile. Mleko od irvasa je šest puta masnije od kravljeg, a od mleka od bivolice pravi se sir mocarela.

Ipak, krave proizvode 90% od ukupnog mleka na svetu, a jedna krava može da da i čak do 50 litara mleka dnevno.

 

Najzad, kao zanimljivost navodimo da se mišije mleko koristi u medicini i da jedan litar košta čak i do 50.000 evra.  Za ovu količinu mleka neophodno je čak 4000 miševa.

 

Izvor:agromedia.rs

 

 

Na današnji dan obeležava se svetski dan mleka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Postoje različiti načini za razbijanje kokosovog oraha. Možete šilom izbušiti rupu, sipati mleko (vodu) iz kokosa, koja je vrlo ukusna, a zatim da nožem lagano zasečete kokos celim obimom po sredini.

Postoje podaci da je korišćeno još pre 8.000 godina, kao jedini izvor mlečnih belančevina. Sada je zastupljeno samo tri do pet odsto u odnosu na ostale vrste.

Mnogi ljudi se žale na određene zdravstvene tezgobe posle konzumacije mleka i mlečnih proizvoda. Naime, radi se zapravo o netoleranciji na mleko tj. na laktozu (mlečni šećer).

Krave obolele od mastitisa daju manje količine mleka sa izmenjenim hemiskim sastavom i lošim tehnološkim karakteristikama

Kokosov orah je dar prirode, koji nalazi primenu u kulinarstvu, kozmetičkoj industriji i medicini. Kokosov orah je voće tropske kokosove palme, koja obično raste u vlažnim, tropskim regionima pokraj obale.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета