Uticaj mastitisa na prinos, tehnološke osobine i kvalitet mleka

foto: pixabay

foto: pixabay

Krave obolele od mastitisa daju manje količine mleka sa izmenjenim hemiskim sastavom i lošim tehnološkim karakteristikama

Pravilno upravljanje i vođenje štale  garancija je proizvodnji kvalitetnog mleka,  čime se postiže i viša cena mleka i veća zarada.Za dobijanje kvalitetnog mleka, sigurnog sa higijensko-saniternog gledišta, proizvođači moraju zasnivati proizvodnju na ispravnim postupcima i spremnosti da novonastale probleme rešavaju na samom početku.

Mastitis je jedna od ekonomski najznačajnijih bolesti mlečnih krava obzirom da pritom dolazi do smanjenja dobijenih količina mleka i opadanja njegovog kvaliteta. Mastis utiče na promenu mlečne mlasti, belančevina, laktoze i mineralnih materija u mleku.
Zbog mastitisa koncentracija masti u mleku se smanjuje. U mleku sa povišenim brojem somatskih ćelija zbog delovanja enzima javljaju se slobodne masne kiseline, koje mogu prouzrokovati promene i organoleptičke mane mleka i mlečnih proizvoda, kao što su: miris, ukus i izgled. Ovo posebno dolazi do izražaja kada se broj somatskih ćelija poveća na 1.000.000 /l.

Povećanje broja somatskih ćelija malo utiče na količinu ukupnih belančevina u mleku, jer se smanjenje proizvodnje kazeina nadoknađuje povećanjem serumskih albumina i globulina, koje u mleku dolaze iz krvi posle oštećenja zida vimena. 

Mleko životinja sa mastitisom ima veću proteolitičku aktivnost u odnosu na normalno zbog hidrolitičkih enzima koji potiču od bakterija i odbrambenih ćelija. To uzrokuje promene na kompleksnom molekulu kazeina, najbitnijem proteinu za podsiravanje mleka i za isplativost proizvodnje sira.

Laktoza se sintetizuje u unutrašnjosti zida vimena, pa kada mastitis izazove oštećenje tkiva smanjuje se sinteza mlečnog šećera. Sa oštećenjem tkiva vimena laktoza se ponovo apsorbuje u krv, pa se zbog toga nalazi u povećanoj koncentraciji u urinu i krvi bolesnih životinja. Njeno smanjenje količine u mleku menja osmotsku ravnotežu mleka, uzrokujući manji dotok vode u sisne stanice, dakle, smanjuje količinu proizvedenog mleka. Osim toga, laktoza je supstrat za mlečnu fermentaciju koja se odvija za vreme sirenja i za snižavanje pH vrednosti.  Povećanje kiselosti odstranjenje prisustvo eventualnih patogena štetnih za ljudsko zdravlje. Zato manjak laktoze u mleku uzrokuje povećan broj somatskih ćelija što utiče na smanjenu kiselost sredine, koja je bitna za sigurnost svežih sireva.

U slučaju mastitisa u mleku dolazi do poremećaja minerala sastava. Smanjuje se udeo jona Na, K i Ca u mleku, što se kod podsirivanja negativno odražava na intenzitet na koagulacije.

Sve ove promene sastava mleka imaju, veliki uticaj na njegov kvalitet, njegova svojstva i mogućnost prerade pa i na kvalitet mlečnih proizvoda, posebno sira.

Pravilno upravljanje i vođenje staje garancija je kvaliteta mleka čime se postiže i veća cena mleka i veća zarada.

 

Izvor:agromedia.rs

Uticaj mastitisa na prinos, tehnološke osobine i kvalitet mleka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Cene hrane za životinje, energenata, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja kod nas predstavlja veliki potencijal.

Jedan turski farmer došao je na zanimljivu ideju kako da poveća mlečnost kod svojih krava, a eksperiment mu je bio u potpunosti uspešan.

Mlečna groznica je oboljenje krava koje se javlja u starosnoj dobi 5-10 godina. Grla koja su ranije imala ovu vrstu oboljenja mogu lakše ponovo da obole.

Šorthorn pripada najstarijim privredno značajnim tovnim rasama koje su nastale u 19. veku, i smatra se da je učestvujući u poboljšanju pojedinih rasa ili u stvaranju novih (šarole, rotbunt, luing i druge) imao najveći uticaj na svetsko tovno govedarstvo.

Na izbor odgovarajuće rase utiču različiti klimatski i hranidbeni uslovi, sistem držanja, stepen intenzivnosti u korišćenju, odgajivački ciljevi i sl.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета