Neophodno formiranje jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao da je pitanje jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu je najvažnije pitanje za Srbiju.

Takođe je istakao da je naša zemlja u prošloj godini privukla 60 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu. 

Čadež je rekao da su sve ekonomije regiona važne i da bi obim stranih direktnih investicija, koje su prošle godine dosegle skoro tri milijarde evra, bio i veći da je formirano jedinstveno regionalno tržište.

– Ova brojka bi bila mnogo veća da imamo jedinstveno tržište, i za Srbiju i za ostale ekonomije u regionu, jer bi sve one profitirale, rekao je Čadež gostujući na RTS.

Govoreći o srpskoj ekonomiji i najavljenom novom paketu ekonomske pomoći domaćoj privredi, Čadež je podsetio da su Vlada Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić na samom početku krize brzo reagovali u dijalogu sa privredom i da je sada na redu novi paket pomoći namenjen privrednicima.

Čadež podseća da je Srbija u prošloj godini, uprkos pandemiji, imala povećanje izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 20 odsto i minimalan pad industrijske proizvodnje.

Izvor:agrosmart.net

Neophodno formiranje jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Rat u Ukrajini i post kovid kriza značajno su uticali na povećanje troškova života, a samim tim i na izvoz zamrznutog voća iz Srbije na tržište EU i ostatka sveta.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije za medije kaže da naša zemlja ima dovoljno ulja, brašna i šećera i da je potrebno otvoriti pitanje izvoza. Iako će cene zasigurno rasti, on napominje da je jako dobro što Srbija izvozi hranu.

Grupacija proizvođača žitarica Privredne komore Srbije (PKS), udruženja proizvođača i izvoznika žitarica i Produktne berze zatražili su od Vlade Srbije da dozvoli slobodan izvoz brašna. Osim toga, zatražili su i uvođenje izvoznih kvota za pšenicu i kukuruz.

Inicijativa Grupacije proizvođača biljnih ulja Privredne komore Srbije usvojena je od strane Vlade Srbije koja će nastaviti izvoz suncokretovog ulja.

Iz sredstava Fonda za razvoj biće davani krediti na 5 godina, sa kamatnom stopom od 1% i maksimalnom vrednosti kredita od 20 miliona rsd.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета