Odobreni dodatni krediti za privrednike iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Iz sredstava Fonda za razvoj biće davani krediti na 5 godina, sa kamatnom stopom od 1% i maksimalnom vrednosti kredita od 20 miliona rsd.

Na drugom sektorskom sastanku održanom između ministra finansija Siniše Malog, predsednika Privredne komore Marka Čadeža i predstavnika privrede iz sektora turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja, koji su  najviše pogođenim pandemijom COVID -19,  odobreni su dodatni krediti iz Fonda za razvoj koji se mogu iskoristiti za ostvarivanje likvidnost i nabavku obrtnih sredstava. 
Predsednik PKS ukazao je na neophodnost realizacije ovih mera u što kraćem vremenskom roku, kako bi se privreda oporavila i nastavila poslovnu aktivnost.
Kriterijume za kredite, preko PKS, predložili su predstavnici privrede i dostavili nadležnim ministarstvima.
Iz PKS je saopšteno da su predviđeni krediti na 5 godina i da uključuju grejs period od 2 godine, a da je rok njihove otplate do tri godine. Kamatna stopa na godišnjem nivou iznosi 1% , a sredstva se odobravaju i vraćaju u dinarima. "Maksimalan iznos kredita za preduzetnike i mikro pravna lica je 20 miliona rsd , što je u odnosu na predhodne kredite udvostručen iznos. Za mala preduzeća krediti se odobravaju u vrednosti do 80 miliona rsd, a za firme srednje veličine predviđen je iznos do 180 miliona rsd", rekao je Siniša Mali.

Najzad, u zavisnosti od iznosa kredita, korisnici će dostavljati različita sredstva obezbeđenja. Dogovoreno je da predstavnici sektorskih udruženja PKS, Fonda za razvoj, ministarstava finansija, turizma i privrede, kao i ugroženi privrednici zajednički definišu precizne kriterijume za apliciranje za ovaj vid podrške. 

 

Izvor:poljoprivrednik.net
 

Odobreni dodatni krediti za privrednike iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Privredna komora Srbije (PKS) pripremila je i objavila Deklaraciju o zelenoj transformaciji srpske privrede, čiji je cilj da podstakne i podrži kompanije u procesu prelaska na cirkularni model poslovanja, uz očuvanje konkurentnosti i efikasnosti.

Industrijski kupci koji proizvode jogurte, džemove i slične proizvode, malinu i kupinu izbacuju iz proizvodnog programa zbog visoke cene

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije za medije kaže da naša zemlja ima dovoljno ulja, brašna i šećera i da je potrebno otvoriti pitanje izvoza. Iako će cene zasigurno rasti, on napominje da je jako dobro što Srbija izvozi hranu.

Vlada Srbije je zabranila izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja, a Privredna komora će predložiti uveđenje kvote kao rešenje koje će koristiti privredi, farmerima i državi, saopšteno je iz PKS.

Niža carinska stopa na uvoz kikirikija je rezultat uspešno realizovane inicijative koju su Privredna komora Srbije i njene članice iz konditorske industrije uputile nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija.

Srbija je prošle godine izvezla ruža u vrednosti 2,5 miliona evra, a prema ocenama evropskih stručnjaka, naša zemlja i jug Francuske najbolja su podneblja za gajenje ove vrste cveća.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета