Nova uredba: 800 miliona dinara za unapređenje šumarstva i stočarstva

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Uredbu o utvrđivanju Godišnjeg programa korišćenja sredstava za održivi razvoj i unapređenje šumarstva u 2021. godini.

Za realizaciju ovog programa izdvojeno je 800 miliona dinara, namenjenih za zaštitu i negu šuma, pošumljavanje, gradnju i rekonstrukciju šumskih puteva, proizvodnju šumskog semena i sadnog materijala, edukaciju i promociju razvojno-istraživačkih i drugih poslova od opšteg interesa za šumarstvo.

Na sednici je usvojena Uredba o utvrđivanju Godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa za 2021. godinu.

Programom, za čije je sprovođenje obezbeđeno 250 miliona dinara, utvrđuje se obim i vrsta mera kod velikih i sitnih preživara, košitara, u svinjarstvu, živinarstvu, pčelarstvu i akvakulturi.

Usvojena je i Uredba o klasifikaciji i postupku unapređenja objekata za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla i dobijenih proizvoda.

Budući da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, u obavezi je da utvrdi mere i aktivnosti budućih reformi sektora poljoprivrede, ukuljučujući i upravljanja sporednim proizvodima životinjskog porekla.

Uredbom je propisano svrstavanje objekata u kojima se posluje sporednim proizvodima životinjskog porekla u odgovarajuću klasu, čiju će procenu i klasifikaciju sprovoditi komisija koju obrazuje nadležno ministarstvo, prema standardima EU.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Nova uredba: 800 miliona dinara za unapređenje šumarstva i stočarstva

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Cene hrane za životinje, energenata, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja kod nas predstavlja veliki potencijal.

Na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada Republike Srbije je donela Uredbu o utvrđivanju godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa za 2022. godinu.

Počelo je podnošenje zahteva za podsticaje u stočarstvu i to za tov junadi, jagnjadi, jaradi i svinja, kao i za podsticaje za krave za uzgoj teladi za tov

Podnošenje zahteva za podsticaje u stočarstvu i to za tov junadi, jagnjadi, jaradi i svinja, kao i za podsticaje za krave za uzgoj teladi za tov je počelo 1. februara i trajaće sve do 31. jula 2022. godine.

Prošle godine naša zemlja je kupila 200.000 prasadi. Jedan deo je otišao u tov, a neke su uvezli i sami trgovinski lanci kako bi imali za klanje i prodaju svežeg mesa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета