Očekuje se rekordna berba povrća u Rusiji ove godine

foto: pixabay

foto: pixabay

Zbog povećanja obima proizvodnje povrća na dodatnoj površini od 1.100 ha plastenika, u Rusiji se trenutno zadovoljava 90% ukupnih potreba za krastavcem i 60% potreba za paradajzom

Rusko Ministarstvo poljoprivrede ove godine očekuje rekordan prinos povrća iz staklenika i ispunjenje cilja o samodovoljnosti u snabdevanju.

Prema poslednjim objavama ruskog Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane u njihovim staklenicima do 28. aprila 2020. godine ubrano je skoro 390.000 tona povrća, što je 29,4 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To se posebno odnosi na biljke uzgajane u stakleniku, među kojima su krastavci sa ubranih oko 280.000 t i porastom od 30 % u odnosu na prošlu godinu i 107.000 tona paradajza, sa približno istim porastom.
Ove godine očekuje se rekordna berba povrća iz staklenika, koja bi mogla da dostigne gotovo 1,25 miliona tona, što je 9,6 % više u odnosu na proizvodnju u 2019. godini.

"Povećanje proizvodnje je ostvareno, pre svega zahvaljujući modernizaciji staklenika i novih investicija", kaže direktor Nacionalnog udruženja uzgajivača voća i povrća, Mihail Gluskov i dodaje: "U poslednjih pet godina uspostavljeno je više od 1.100 ha novih staklenika, a sve u cilju da postanu samodovoljni u proizvodnji povrća. Trenutno zadovoljavaju 90 % potreba za krastavcima ali i 60 % tražnje za paradajzom. U međuvremenu, veto na evropske proizvode voća i povrća  uveden u avgustu 2014. godine i dalje ostaje na snazi. U 2013. godini, pre uspostavljanja veta španski izvoz voća i povrća u Rusiju iznosio je oko 240.000 t, pokrivajući širok raspon proizvoda. Stvarni obim uvoza se pokazao kao mnogo veći, obzirom na proizvode koji su uvezeni i iz drugih država članica poput Francuske, Holandije i Poljske. Od ukupne količine koju je Rusija uvezla iz Španije  nešto je više od 160.000 t voća i gotovo 80.000 t povrća".

Najzad, FEPEX i druga udruženja za voće i povrće u državama članicama Evropske unije zatražile su od Evropske Komisije  pregovore o otvaranju ruskog tržišta počev od 31. decembra ove godine. Međutim,  zbog razvoja i jačanja prisutnosti drugih zemalja, poput Turske ili Maroka, rusko tržište verovatno više neće uvoziti onoliko povrća i voća kao pre ograničenja.

 

Izvor:agroklub.rs

Očekuje se rekordna berba povrća u Rusiji ove godine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.

Uskoro se očekuje početak setve krompira namenjenog za jesenju proizvodnju usled čega je potrebno sprovesti preventivne mere kako bi proizvodnja bila uspešna.

Najveće količine zelene salate iz Južnog Pomoravlja izvezu se u Poljsku i Rumuniju, a razlog tome je što je nema u dovoljnim količinama u zemljama u okruženju.

Svi oni koji se bave proizvodnjom u toku jeseni i zime u zaštićenim uslovima, nakon skidanja glavnog useva u plasteniku u ovom periodu, slobodne površine mogu iskoristiti za sadnju nekih kultura koje odlikuje kraći period vegetacije.

Srbija je izuzetno plodna, a nisu retki slučajevi koji pokazuju da kod nas mogu uspevati i kulture koje nisu strogo specifične za ovo podneblje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета