foto: pixabay

foto: pixabay

Od prvog maja kada je krenuo otkup, gotovo iz svakog pocerskog sela ode nekoliko stotina tona jagode. Već godinama velike količine preuzimaju Rusi, a za crveno blago Pocerine sve više se interesuju i Poljaci. 

Kraj ispod Cera čuven je po proizvodnji jagode. Odavde se tradicionalno u maju preko granice izveze nekoliko hiljada tona jagode. Sorta Kleri ovde najbolje uspeva, a to je ona koju rusko tržište najviše traži. Zbog pocerske jagode, otkupljivači zaduženi za plasman voća u inostranstvo dolaze sa severa i juga Srbije..

Kraj sezone odredile su niske cene pristigle jagode konkurentnih zemalja, dok je početak berbe ovog voća u Pocerini bio priča za sebe. Nakupci su se u prvi mah dok je jagoda tek pristizala, doslovno otimali za svaki kilogram. Cenu su određivali sami proizvođači, pa neki nisu hteli da svoj proizvod prodaju za manje od 350 rsd/kg.

"Naša jagoda je bolja od stranih. Posebno ova iz Pocerine. Ono što nudi šabačko tržište u južnim delovima je sorta Kleri. Ima je jako malo, a ovde odlično uspeva. Ona je i najtraženija u Rusiji jer je srednje veličine. Generalno, srpska jagoda ima najbolji ukus i miris", kaže Lazar Jovanović iz kruševačke firme za otkup "Kralj voće", koji već četvrtu godinu za redom dolazi u ovaj kraj iz istog razloga. 

Već godinama velike količine jagode preuzimaju Rusi, a za crveno blago Pocerine sve više se interesuju i Poljaci. "Jagoda je u ovim krajevima jedino voće i po kvalitetu joj nema ravne, jer u celoj Srbiji prvo stiže kod nas u Pocerini", ponosan je Dušan Moskovljević, jedan od najvećih proizvođača jagode u Varni.
Ove godine vremenski uslovi išli su na ruku jagodarima. Blage temperature u početku zrenja i kiša koja je zaobišla najvažniji period pristizanja plodova, pogodovali su njenom dobrom kvalitetu koji se ne pamti u ovom kraju. "Najbolji kvalitet, bez sumnje, bio je ove godine, Ne pamtim bolji kvalitet jagode i takvu čvrstoću. Vremenski uslovi su bili povoljni ", kaže Jovanović i ističe da su kada je izvoz u pitanju pravila jasna. "Jagoda koja ide na strano tržište mora biti čvrsta, to je najvažnije, dobro rashlađena, ne sme biti vlažna, meka ili prezrela, da ne bi bilo truleži. Mora da ispunjava sve kriterijume da bi mogla da izdrži put od tri do četiri dana, koliko joj je potrebno da stigne do odredišta. Proizvođači strogo moraju da vode računa o tome. Trgovina svežim voćem je veliki rizik. Ako proizvod nije dobar, izgubi se mnogo novca. Zato proizvođačima uvek preporučujemo da ulažu u svoju jagodu."  
Proizvođači su zadovoljni prinosom, kvalitetom i otkupnom cenom proizvoda. Ovako dobra sezona može se porediti još samo sa 2017. godinom koja će se, zajedno sa ovom, beležiti crvenom bojom u voćarskom kalendaru. "Cena je negde oko 150, 160 rsd u proseku. Vreme je bilo takvo da ni u jednom momentu nije bila velika ponuda jagode. Taman onoliko koliko može da se otkupi. I vreme je išlo na ruku jagodi. Nije bilo visokih temperatura, tako da je  mogla da sazri, da naraste i da bude kvalitetna. Da su bile visoke temperature, bilo bi je previše, bila bi sitnija, lošija, i jeftinija", objašnjava Moskovljević, koji je ovog maja ubrao 20 tona jagode.
Zbog bojazni da će aktuelna epidemiološka situacija sprečiti prodaju i izvoz jagode, mnogi proizvođači su odustali od ulaganja u svoje zasade. Ovo je još jedan od razloga velike ovogodišnje potražnje.
"Neki jagodari nisu mnogo ulagali zbog virusa korona, a ko je od samog starta tretirao biljke kako treba, imao je prinos, i  prošao je vrhunski",  kaže ovaj proizvođač.
Kraj sezone za srpsku jagodu odredile su konkurentne cene ovog voća poreklom iz drugih evropskih zemalja, pre svega Moldavije. Sada inostrani kupci uveliko mogu da biraju izgled, pa i veličinu ploda. "Pada cena u Rusiji, ovo su poslednje ture; različiti su razlozi za pad cene; najpre konkurencija; stigla je moldavska jagoda koja je jeftinija ali naša jagoda kvalitetnija", tvrdi otkupljivač.

Najzad, jagoda se na ovom prostoru gaji na hektarima parcela, a nakon ove godine, površine će se sasvim sigurno proširiti. Da je jagoda kraljica voća u selima ispod Cera, dokaz je i Jagoda fest, koji se već dve godine za redom održava u njenu čast.

 

Izvor:agroklub.rs

Odličan rod jagode u Pocerini

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jagoda rekorderka bila je teška 101 gram što je izmereno na preciznoj festivalskoj vagi, a šampionka Dragana se kući vratila sa vrednim nagradama - mikrotalasnom pećnicom i folijom za uzgoj jagoda

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

U sredu popodne olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom zahvatilo je delove opštine Topola kada je zasadima naneta velika šteta.

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu dodelio je 60 ugovora za sufinansirеnjе nabavkе oprеmе za zaštitu od grada u voćnjacima i vinogradima u AP Vojvodini, na površini od 140 hеktara ukupne vrednosti 53,8 miliona dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета