Organske maline 500 din po kilogramu za proizvođača, sve ide u izvoz

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U planinskim selima kuršumlijske opštine privodi se kraju berba malina. Za razliku od prethodnih godina, proizvođači su zadovoljni otkupnom cenom, koja je veća od 400 dinara za kilogram

Dodatnih 80 dinara sleduje onima koji je uzgajaju na organski način, a takvih je u Toplici sve više.
Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, u gotovo netaknutoj prirodi u selu Igrištu, već desetak godina, na više od stotinu hektara uzgaja se malina bez upotrebe pesticida.

-Prvenstveno mogu da kažem da je to prosto zato što je tu prirodno stanište, jer vi svud kad krenete tu, po tim šumskim putevima, ima da nađete divlju malinu koja je izuzetno rodila, rekla je Radica Jevremović iz Igrišta.

Arsenije Todorović, iz Igrišta navodi da je organska malina 20 procenata skuplja. „Imamo zagarantovanu cenu i malinu dolaze na parceli da kupuju. Njihov je prevoz i uslovi su odlični“, naveo je Todorović.

Za kilogram ove maline otkupljivači plaćaju 500 dinara, a kompletan ovogodišnji rod izvoze.
Malina iz Igrišta osvojila je evropsko tržište. Njenom cenom zadovoljni su i proizvođači i izvoznici.
Igrištani kažu da prvi put ove godine nemaju problema ni sa beračima. Ima ih dovoljno jer može dobro da se zaradi.

-Sve zavisi ko kako bere, tri i po do četiri hiljade. Sve dok čekam neki posao rešio sam da pomognem svojim roditeljim, a i sam volim da radim, naveo je Marko Jović iz Kuršumlije.
Suzana Tomić iz Kuršumlije kaže da jeste vruće, ali da nije mnogo teško izdržati po ovoj vrućini. „Mnogo je lakše nego dole u gradu. Ovo je velika nadmorska visina i mnogo se lakše podnosi ova vrelina“, ističe Tomićeva.

Opština Kuršumlija subvencioniše organsku proizvodnju izdvajajući iz budžeta 20 miliona dinara godišnje.

-Ali smo zadnjih godina krenuli da radimo i ulagnje u preradne kapacitete da bi imali jedan konačni proizvod, da bi naravno naši poljoprivrednici ostvarili veću cenu i bolji plasman“, rekao je Jovica Đinović iz Poljoprivredne službe SO Kuršumlija.

U planinskim selima Kuršumlije na hiljadu hektara uzgajaju se maline na organski način, čiji je plasman, zahvaljujući ugovorima sa inopartnerima unapred obezbeđen.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Organske maline 500 din po kilogramu za proizvođača, sve ide u izvoz

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Šljiva zlata vredna! Otkpna cena ovog voća prošle godine je iznosila oko 12 dinara za kilogram, a sada bez 40 neće niko ni da pregovara. Voćari kažu da će za rakiju ona biti više od 40, za sušenje oko 50, a konzumna će u otkupu ići i do 60 dinara.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima proizvođača mleka u Srbiji o poteškoćama sa kojima se suočava sektor stočarstva usled povećanja cene žitarica na tržištu i nepromenjene cene sirovog mleka u poslednjih šest godina.

U nedelju popodne, tokom jakog nevremena u selu Severovo kod Arilja povređene su tri žene i jedno dete, kada je u drvo, u blizini nastrešnice ispod koje su se sklonili, udario grom.

Cena maline ove godine je 400 dinara što je prijatno iznenađenje za sve. Ovo voće je veoma traženo, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je malina slabo rodila u Poljskoj i Čileu koji su glavni konkurenti. Ovako se otvorila mogućnost za porast cene tako da će naši malinari konačno imati pristojniju zaradu od svog rada.

Bilo sveža ili smrzuta, nije bila traženija i skuplja na svetskom tržištu kao sada, zalihe ovog voća više da nema, kaže dr Aleksandar Leposavić, stručnjak čačanskog Instituta za voćarstvo

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета