Otkrivena nova vrsta ptice u fauni Srbije

Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Istraživači iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavili su da su na području Sjeničko-pešterske visoravni 15. juna otkrili novu vrstu ptice za područje Srbije – azijski zlatni vivak (Pluvialis fulva).

Istraživači su danas saopštili da je ptica otkrivena prilikom obilaska akumulacionog jezera izmedju sela Karajukića Bunari i Braćak.

"Odrasla ptica fotografisana je dok se odmarala na travnatoj obali jezera", piše u saopštenju Društva za zaštitu ptica Srbije.

Azijski zlatni vivak naseljava daleke predele tundri u istočnoj Aziji i Aljasci. Svetska populacija je u opadanju, a procenjuje se na 190–250.000 hiljada jedinki.

"U Evropi je vrlo redak posetilac, a osnovni razlog je to što se zimovališta nalaze duž priobalja Tihog i Indijskog okeana", naveli su.

Takodje je, kako su rekli iz tog društva, u istom tom predelu, prvi put tokom gnezdilišne sezone u Srbiji potvrdjeno prisustvo malog barskog petlića.

"Mali barski petlić je misteriozna močvarna koka veličine čvorka koja do sada nije potvrdjena kao gnezdarica Srbije, pre svega zbog načina života i specifičnih staništa koja naseljava", kazali su oni i dodali da je uglavnom aktivna noću i oglašava se veoma slično žabama u velikim travnatim močvarama.

Istraživanja ptica Peštera Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ove godine sprovodi u okviru projekta Zaštitimo vodena staništa Peštera koga finansira fondacija EuroNatur iz Nemačke, uz podršku Turističke organizacije Sjenice i Specijalnog rezervata prirode Peštersko polje.

Projekat ima za cilj da ustanovi stepen ugrožavanja prirodnih močvarnih i tresetskih staništa koja su pod uticajem industrijskog iskopavanja treseta.

Izvor:beta.rs

Otkrivena nova vrsta ptice u fauni Srbije

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ubraja se među najlepše ptice Evrope, ali za pčelare je pčelarica (Merops apiaster) koja proždire pčele koje se vraćaju sa paše u košnicu kad im je voljka napunjena nektarom. Jedna ptica može da pojede 150–250 pčela, a kad uzgaja mlade i nekoliko puta više.

Krajem maja ove godine Marko Šćiban, ornitolog iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, istraživao je ptice u okolini Kladova. Među ostalim pticama, na obali Dunava prisutne su bile polno zrele jedinke morskih galebova (Larus michahellis) i sinjih galebova (Larus cachinnans), što je ukazivalo na moguće gnežđenje.

Jedna porodica iz Zrenjanina je započela interesantan biznis odgajanja neobične ptice australijskog porekla čija jaja mogu koštati i do 100 evra. U nastavku teksta saznajte o čemu se radi i kako i vi možete pokrenuti ovakav posao.

Paun je takođe poznat i ako ptica sa stotinu očiju. Ko je imao priliku da vidi pauna, video je da su šare na repu takve da se mogu posmatrati i kao zvezde, univerzum, Sunce, Mesec i nebeski svod. To je jedan od razloga zbog čega je paun za Hrišćane predstavljao simbol sveznanja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета