Nakon više od jednog veka, morski galeb se ponovo gnezdi u Srbiji

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Krajem maja ove godine Marko Šćiban, ornitolog iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, istraživao je ptice u okolini Kladova. Među ostalim pticama, na obali Dunava prisutne su bile polno zrele jedinke morskih galebova (Larus michahellis) i sinjih galebova (Larus cachinnans), što je ukazivalo na moguće gnežđenje.

Detaljna pretraga terena dala je rezultat. Na kamenitoj obali pronađena su 3 gnezda morskih galebova u kojima su roditelji ležali na potomstvu.

U Srbiji se morski galeb poslednji put gnezdio pre oko 120 godina na Adi Ciganliji, zbog čega je u Crvenoj knjizi ptica Srbije iz 2018. godine svrstan u iščezle gnezdarice.

Morski galeb se gnezdi uz obale Sredozemlja, zapadne Evrope i zapadne Afrike, kao i na pojedinim velikim kontinentalnim vodenim staništima u zapadnoj, centralnoj i južnoj Evropi, maloj Aziji i zakavkazkim državama. Kladovu najbliža gnezdilišta nalaze se takođe na Dunavu između Rumunije i Bugarske. Ova vrsta se gnezdi kolonijalno, na kamenitim, vegetacijom obraslim ili peščanim ostrvima u blizini morske obale, na velikim jezerima, rekama, akumulacijama i povremeno u naseljima.

Van perioda gnežđenja morski galeb prisutan je u većem delu Evrope na različitim morskim staništima, na većim kopnenim vodama, u gradovima, na poljoprivrednim područjima ili deponijama.

Hrani se živim plenom poput riba, rakova i malih sisara, ili otpacima sa deponija.

Morski galeb je tek treća i trenutno najređa vrsta galeba koja se gnezdi u Srbiji. Druge dve vrste su obični galeb (Larus ridibundus) i crnoglavi galeb (Larus malenocephalus).

Agroinfo.rs/agrotv.net

Nakon više od jednog veka, morski galeb se ponovo gnezdi u Srbiji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Neverovatan snimak zabeležila je kamera ispred jednog marketa.

Srbija bi ponovo mogla da bude veliki izvoznik kavijara, ocenjuju domaći analitičari, kao pre više decenija kada je u SAD i druge zemlje godišnje izvoženo dve do tri tone ovog specijaliteta po ceni od 900 dolara za kilogram i ostvarivan prihod veći od 2,5 miliona dolara.

Na Zemlji ima oko 50 milijardi ptica, što znači da na planeti ima oko šest puta više ptica nego ljudi, pokazalo je istraživanje australijskih naučnika.

Panevropski monitoring čestih vrsta ptica (Pan-European Common Bird Monitoring Scheme) je program započet 2002. kao združena inicijativa Evropskog saveta za popis ptica (European Bird Census Council) i mreže BirdLife International. Ovaj monitoring za cilj ima da preko dugoročnog praćenja stanja populacija ptica ukaže na promene i stanje prirode širom Evrope.

Slano kopovo, Šoškop ili Lesno kopovo je jedinstveni i raritetni rezervat prirode sa 203 vrste ptica, a nalazi se u Severnom Banatu. Ovo mesto je prava atrakcija za turiste, a u nastavku teksta saznajte i zašto.

Istraživači iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavili su da su na području Sjeničko-pešterske visoravni 15. juna otkrili novu vrstu ptice za područje Srbije – azijski zlatni vivak (Pluvialis fulva).

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета