Otkupna cena višnje još uvek nepoznanica

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Iako je do početka berbe višanja na teritoriji Topličkog okruga ostalo još samo nekoliko dana, do danas se ne zna početna otkupna cena, a ratari smatraju da će ovo biti još jedna godina u nizu u kojoj će na njihovom radu zaraditi otkupljivači i hladnjačari. Hladnjačari za sada ćute o otkupnoj ceni

Ono što se jedino zna je da je prošlogodišnja početna cena otkupa bila 40 dinara za kilogram višanja, a nekoliko dana nakon toga smanjena na 30 dinara, pa se poljoprivrednici boje da će tako biti i ove godine, iako smatraju da je ovogodišnji rod i kvalitet dobar.

Inače, višnja je uz šljivu najzastupljenija voćka na teritoriji grada Prokuplja i nalazi se na površini od blizu 2.000 hektara, a veliki broj domaćinstava, skoro 70 odsto, svoju egzistenciju zasniva na proizvodnji ovog voća.

Sa teritorije Prokuplja, godišnje se otkupljivalo 2.000 do 2.500 vagona , ali je iz godine u godinu situacija na terenu sve teža i sve je manje zasada, što zbog bolesti žilogriz koja je prepolovila voćnjake, što zbog “hronično” niske otkupne cene.

Otkazana manifestacija “Dani višnje i Toplički sabor višnjara”

Uz nisku otkupnu cenu i neredovan otkup i prodaju višnje, koje su bile razlog otkazivanja prethodne dve godine, prokupačka vlast je odlučila da ni ove ne organizuje manifestaciju posvećenu višnji “Dani višnje i Toplički sabor višnjara”, koja se osim u Prokuplju održavala i u selu Velika Plana. Ovaj put se kao glavni razlog navodi pandemija i virus korona koji se još uvek širi.

Ne želimo da organizacijom manifestacije naše sugrađane izlažemo dodatnoj opasnosti od zaraze, pa smo kao i prošle odlučili da i ove godine otkažemo manifestaciju – kratko su prokomentarisali u Gradskoj upravi.

Izvor:agronews.rs

Otkupna cena višnje još uvek nepoznanica

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasnik plantaže višanja u opštini Merošina Hranislav Stojanović izjavio je da je 99 odsto roda tog voća prodato otkupljivačima po ceni od 40 dinara, što je za 10-15 dinara jeftinije nego prošle godine iako je mineralno đubrivo bilo dva-tri puta skuplje, a značajno su poskupeli i gorivo i zaštitna sredstva.

Organska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.

U planinskim selima kuršumlijske opštine privodi se kraju berba malina. Za razliku od prethodnih godina, proizvođači su zadovoljni otkupnom cenom, koja je veća od 400 dinara za kilogram

Šljiva zlata vredna! Otkpna cena ovog voća prošle godine je iznosila oko 12 dinara za kilogram, a sada bez 40 neće niko ni da pregovara. Voćari kažu da će za rakiju ona biti više od 40, za sušenje oko 50, a konzumna će u otkupu ići i do 60 dinara.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima proizvođača mleka u Srbiji o poteškoćama sa kojima se suočava sektor stočarstva usled povećanja cene žitarica na tržištu i nepromenjene cene sirovog mleka u poslednjih šest godina.

Cena maline ove godine je 400 dinara što je prijatno iznenađenje za sve. Ovo voće je veoma traženo, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je malina slabo rodila u Poljskoj i Čileu koji su glavni konkurenti. Ovako se otvorila mogućnost za porast cene tako da će naši malinari konačno imati pristojniju zaradu od svog rada.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета