Pad svih primarnih poljoprivrednih proizvoda na berzi, situaciju diktira i svetsko tržište

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Proteklu nedelju na novosadskoj Produktnoj berzi obeležio je pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, kao i pasivno tržište, a kako se približava kraj godine, došlo je do smanjenja aktivnosti robno-berzanskih učesnika.

Prema podacima Produktne berze u Novom Sadu, ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 1.375 tona, dok je finansijska vrednost prometovane robe iznosila 72.604.500,00 dinara.

Kukuruz je zabeležio silazni trend i na domaćem i na međunarodnom tržištu, a cena se, u zavisnosti od trendova na svetskom tržištu, menjala iz dana u dan. Prvog dana nedelje, ponuda kukuruza se kretala na nivou cena od 26,00 din/kg bez PDV-a, dok je ugovor zaključen na 25,40 din/kg bez PDV-a. Ponude na kraju nedelje bile daleko niže (25,00 din/kg bez PDV-a sa klauzulom “gratis lager” januar/februar), ali čak ni takve nisu imale odgovarajući odgovor na strani tražnje.

Pšenica takođe gubi na svojoj tržišnoj poziciji i u odnosu na prethodnu nedelju je pojeftinila za 3,32 odsto, pa je smanjen i promet u trgovanju hlebnim zrnom. Kupoprodajni ugovori u zavisnosti od kvaliteta, zaključeni su u cenovnom rasponu od 30,50 do 31,30 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene, a strukturu kupaca su uglavnom činili trgovci i mlinari. Oštar pad cene pšenice zabeležen je i u Čikagu.

Kada je soja u pitanju, prethodna nedelja je samo potvrdila negativan trend koji je prisutan već duže vreme. Početkom nedelje, trgovalo se po ceni od 73,00 din/kg bez PDV-a sa preuzimanjem robe tokom decembra/janura, da bi krajem nedelje bila prometovana na nivou od 72,60 din/kg bez PDV-a. Bez obzira na ovakve okolnosti i trend, soja i dalje ima najbolju tržišnu poziciju na sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Po pitanju trendova na svetskom nivou, cene kukuruza ostale su stabilne u Čikagu zbog neizvesnosti oko buduće proizvodnje u Brazilu, gde je zabeležen nedostatak vode. Tokom nedelje, kukuruz je imao negativan trend, prateći kretanje cene pšenice i pad proizvodnje etanola.

Ono što takođe zabrinjava poljoprivredne proizvođače, jesu cene i snabdevanje azotnim đubrivima. Ruska UREA, granulisana, pakovanje 500/1, prometovana je po ceni od 102,89% bez PDV-a.

Unarednoj tabeli dat je pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu

Foto: Produktna berza Novi Sad

Agroinfo.rs

Pad svih primarnih poljoprivrednih proizvoda na berzi, situaciju diktira i svetsko tržište

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u februaru 2022. godine, u odnosu na isti mesec 2021. godine, povećane su za 17,9 odsto.

Zbog ratne situacije u Ukrajini i otežanog poslovanja sa Rusijom, Privredna komora Srbije se obavezala da će formirati listu alternativnih tržišta na koja bi eventualno mogao da se omogući plasman sirovina i robe iz Srbije.

Situacija u Ukrajini dovela je do poremećaja na svim nivoima. Cene energenata i poljoprivrednih proizvoda divljaju, a situaciju dodatno komplikuje i novi paket sankcija EU Belorusiji.

Situacija sa Ukrajinom se odražava na sve nivoe, a došlo je i do naglog skoka cena žitarica, posebno kukuruza, pšenice i soje.

Na novosadskoj Produktnoj berzi protekle nedelje kukuruz je zabeležio blagi pad cene, dok sojom i pšenicom nije trgovano. Prema njihovom izveštaju, cene đubriva su bile u padu.

Proteklu nedelju na Produktnoj berzi je obeležio rast cene kukuruza. Ukupan promet je iznosio 3.650 tona, u vrednosti od 131.888.742,00 dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета