Pčelari dobijaju digitalnu mapu, voćari znanje o upotrebi hemije

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Udruženje Bio pčelinja klinika iz Bačkog Novog Sela realizovaće u ovoj godini projekat u okviru kojeg će biti izrađena digitalna mapa pčelinjaka i pčelinje ispaše, jedina u ovom delu Evrope.

Projekat “Poboljšanje stanja pčelara u opštini Bač”, koji je podržala Trag fondacija, podrazumeva i edukaciju poljoprivrednih proizvođača o principima organske proizvodnje, saopštila je Bio pčelinja klinika. Te aktivnosti biće od izuzetnog značaja s obzirom na prekomernu upotrebu raznih hemijskih preparata u primarnoj biljnoj proizvodnji, posebno u proizvodnji jagodičastog voća. Očekuje se da će ovi problemi, s kojima se suočavaju pčelari ali i organski proizvođači, biti u priličnoj meri umanjeni nakon realizacije projekta.

Projekat će se realizovati devet meseci i za to vreme biće povećani kapaciteti za zdraviju poljoprivrednu proizvodnju u opštini Bač, ali i šire. Edukacijom o primeni organskih principa proizvodnje uz istovremeno očuvanje pčela, omogućiće se mnogi benefiti. Dobiće se zdravstveno bezbednije voće, a sačuvaće se najkorisnija bića – pčele.

Izuzetan doprinos unapređenju pčelarske proizvodnje u ovom delu Vojvodine ali i u celom regionu daće digitalna mapa pčelinjaka i pčelinje ispaše, kao i edukacije o tome kako se ta mapa koristi i zašto je neophodna. Omogućiće evidenciju o tačnom broju pčelinjaka, broju košnica, evidenciju o kretanju pčelinjaka unutar opštine bačkih pčelara kao i pčelara koji periodično dolaze na teritoriju opštine Bač na određenu pašu ili čak na ovoj teritoriji imaju i svoje zimovnike, a sve se to može primeniti i na druga područja.

Osim toga, mapa će sadržati evidenciju o šumama (oko 5.000 hektara na teritoriji opštine), znaće se da li je drveće-rastinje u tim šumama medonosno, a ova digitalna platforma daće i položaj prilaznih, atarskih puteva. Takođe, pružiće informacije gde je šta posejano od jednogodišnjih useva a može biti medonosno (npr. uljana repica, suncokret..), ili upozoravajuće zbog moguće hemijske zaštite koja bi mogla nepovoljno uticati na pčele.

U okviru projekta “Poboljšanje stanja pčelara u opštini Bač” biće održane radionice za pčelare i voćare, te učenike Poljoprivredne škole u ovom mestu.

U opštni Bač je 60 proizvođača jagoda koji uzgajaju ovo voće na oko 100 hektara. Voćari u svrhu zaštite svojih zasada koriste sredstva koja dovode do značajnog trovanja pčela, što svake godine pčelari mogu primetiti u vreme cvetanja i plodonošenja jagoda po broju mrtvih pčela na poletaljakama i ispred košnica kao i smanjenim fondom pčela. Povezaće se dve interesne grupe (proizvođače i pčelare) i uspostaviti dijalog kao i otvoriti prostor za razumevanje za dobrobit proizvođača i svih građana.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Pčelari dobijaju digitalnu mapu, voćari znanje o upotrebi hemije

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Poslednjih nekoliko godina pčelarstvo u Jablaničkom okrugu je u usponu. Sve više je i košnica i pčelara koji proizvode uglavnom bagremov med.

Ubraja se među najlepše ptice Evrope, ali za pčelare je pčelarica (Merops apiaster) koja proždire pčele koje se vraćaju sa paše u košnicu kad im je voljka napunjena nektarom. Jedna ptica može da pojede 150–250 pčela, a kad uzgaja mlade i nekoliko puta više.

Posle četiri izuzetno loše godine, uzgajivači kajsija u Srbiji kažu da je ove godine rod mnogo bolji

Nedavno su proizvođači u Poljskoj kada su u znak revolta ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede istovarili šlepere ovog voća UPOZORILI SU.

Od danas, 15. aprila, svi zainteresovani pčelari mogu podneti zahteve za ostvarivanje prava na subvencije, kažu iz Uprave za agrarna plaćanja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета