Pčelari udruživanjem postigli rekordan izvoz i cenu meda

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić obišla je pogon za prikupljanje i plasman meda „Naš med“ u Rači i pozvala sve poljoprivredne proizvođače da se na sličan način udruže kao pčelari, koji su tako uspeli da lane ostvare rekordan izvoz meda od 15 miliona dolara i povećaju otkupnu cenu za 56 odsto bagremovog i čak za 241 odsto šumskog meda.

Brnabićeva je istakla da bi to moglo da bude rešenje i za probleme malinara i kako država može da pomogne u tim situacijama.

– Svi poljoprivredni proizvođači u Srbiji treba da pogledaju šta su uradili pčelari i da se ugledaju na ovaj primer, jer onda sami sebi obezbeđuju dodatnu sigurnost i ne zavise od nepoštenih i nelojalnih posrednika i sami plasiraju proizvod i nalaze put do svojih kupaca – poručila je predsednica vlade.

U pitanju je investicija ukupno vredna 1,6 miliona evra i da su sami pčelari njegovi većinski vlasnici, dok manjinski deo ima opština Rača. Brnabićeva je istakla da se sav taj projekat realizuje uz podršku vlade Srbije.

Ona je navela da su pčelari uspeli da otvore najzahtevnije evropsko tržište za izvoz srpskog meda.

– Za samo osam meseci oni su već preko svog pogona „Naš med“, za prikupljanje, pakovanje i plasman meda, uspeli bez posrednika da otvore najzahtevnije tržište EU. Ova burad idu za Italiju u utorak, kao drugi kontigent, a onda ide i treći i četvrti. 

Najavila je da će vlada insistirati na digitalizaciji poljoprivrede i da će Srbija imati i evropski centar izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi u Novom Sadu, kao i da očekuje u narednih nekoliko nedelja polaganje kamena temeljca za „BioSense“ institut kao evropski centar izvrsnosti digitalne poljoprivrede.

– Poslednje tri godine smo imali sve bolje rezultate u poljoprivredi i svaka je bila bolja od desetogodišnjeg proseka. Ja ću s Nedimovićem obići verovatno naredne nedelje radarski centar „Bukulja“ za protivgradnu zaštitu, i tu smo završili kompletnu automatsku protivgradnu zaštitu. Modernizujemo dalje našu poljoprivredu – poručila je premijerka.

Predsednik opštine Rača Nenad Savković je kazao da je ta opština imala u spoljno-trovinskoj razmeni suficit od 198 miliona evra i tako bila prva u regionu po tome, ispred Kragujevca. 

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović zahvalio je predsednici vlade Srbije na velikoj podršci i istakao da je projekat „Naš med“ uspeo, kao i da je za osam meseci otkupljeno već 90 tona meda. Dodaje da će već danas to biti 110 tona, a za neki dan 130 tona.

Živadinović je istakao da je veoma važno što je počeo sa tržišta da se povlači falsifikovan med, koji, kako je istakao „nije video pčelu“.

– I u nekim vrtićima je utvrđeno da je bilo neispravnog meda. Evo danas, bagremov med iz prvog šlepera koji je otišao za Italiju plaća se pčelaru skoro 800 dinara, a med koji je ušao u vrtiće je išao za 270 dinara plus PDV – naveo je on.

Izvor:agrotv.net

Pčelari udruživanjem postigli rekordan izvoz i cenu meda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

U selu Gornje Nedeljice kod Loznice, u crkvenoj sali, na lokalitetu koji se graniči sa mestom planiranim za rudnik Jadar, 07. avgusta 2021.god. je održana Tribina SPOS-a (Saveza pčelarskih organizacija Srbije) "O potencijalnim problemima pčelara usled otvaranja rudnika litijuma".

Bagremovog meda na terenu nema dovoljno, i tržište je počelo da reaguje, objavio je SPOS uz napomenu da da se želje otkupljivača meda neće ostvariti. Naime pčelari Mađarske i Rumunije neće da daju med po niskim prvoproglašenim otkupnim cenama.

Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) javljaju da su u uzorcima meda dva proizvođača pronađeni ostaci antibiotika i to u dozi koja je 14 puta veća od dozvoljene, tj. od granice koja je propisana domaćim pravilnikom. Ovaj med bio je spreman za izvoz u Italiju.

SPOS je kako je saopšteno na sajtu ove organizacije do sada otkupio 5 šlepera bagremovog meda, sve analize su bile besprekorne, i svih 5 šlepera (oko 105 tona bagremovog meda) poješće potrošači u Italiji.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета