Pčelinjaci u okolini Kikinde zatrovani su šestu godinu za redom.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Pčelari više ne prijavljuju slučajeve trovanja nadležnima i pitaju su koliko je isplativo baviti se tim zanimanjem.

Ovoga puta nije se desio pomor kao prošle godine, kada je izgubljeno više od 1.600 pčelinjih društava, ali je stradao veliki deo pčela izletnica i sezona je ponovo dovedena u pitanje. 

Za Mirka Kneževića iz Banatskog Velikog Sela kod Kikinde pčelarstvo je više ljubav nego posao. Ipak, situacija u kojoj se našao šestu godinu od osam koliko se bavi tim pozivom navodi ga da se zapita da li je sve vredno truda. Ove sezone planirao je da uveća broj pčelinjih društava, ali je nakon novog pomora odustao. „Sumnjam da je ove godine pomor došao preko kukuruza. Pčele su konstantno letele na rese kukuruza i tada smo počeli da gubimo izletnice. Konkretno, nije stradalo nijedno društvo, ali je stradala većina izletnica.

Pomor je, kao i godinama unazad, obuhvatio gotovo sva mesta Severnog Banata. U Udruženju pčelara Kikinde navode da gotovo da nema članova koji nisu pretrpeli gubitke.

Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinde ističe:

„Dešava se na Vincaidu, u Banatskoj Topoli, Nakovu, Novim Kozarcima i prema Mokrinu. Pokriva gotovo celu našu opštinu. Preko društvenih mreža sam saznao da je isti slučaj i u drugim delovima Vojvodine.“ Zbog višegodišnjeg problema, pčelari polako gube motivaciju da se bave tim pozivom. Slučajeve su prestali da prijavljuju nadležnima, a ne računaju više ni gubitke. Trovanje je ponovo ugrozilo sezonu u kikindskim pčelinjacima. Sada se pronalaze rešenja za ono što se može spasiti, ali se i postavlja pitanje ko će se naredne godine ponovo upustiti u ovaj ugroženi posao.

Izvor:agrosmart.net

Pčelinjaci u okolini Kikinde zatrovani su šestu godinu za redom.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Veliki požar ovog popodneva zahvatio je žitorodna polja između Kikinde i Mokrina. U delu atara Brešće, vatra je buknula oko 15 časova.

Tradicionalna manifestacija, "18. Dani cveća i meda" u Velikom Gradištu i Kusiću, okupiće 15. i 16. maja sve ljubitelje cveća i pčelarskih proizvoda. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera.

Privremeni organ opštine Kula usvojio je Pravilnik o dodeli sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji opštine. Minimalan iznos bespovratnih sredstava je 5.000, a maksimalan 150.000 dinara.

Prema istraživanju naučnika sa Londonskog univerzitetskog koledža, broj insekata u pojedinim delovima sveta je u poslednje dve decenije opao za skoro 50 odsto zbog intezivne poljoprivrede i rasta prosečne temperature.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета