Podsticaj za prodatu junad prvih dana 2021

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Uzgajivači tovne junadi podsticaj od 20.000 očekuju od Vlade već prvih radnih dana u 2021. jer je ostalo još novaca - najmanje milion evra.

 Svinjetina u trgovačkom lancu ima cenu kao da su tovljenici plaćeni 180 din/kg žive mere, a ne 110-150 din/kg, istražuje Udruženja "Agroprofit".

Junad crno-bela stiže do klanica po ceni od 150 din/kg, a simentalci do 180 din/kg, što je posle letnjeg minimuma prodajnih cena novi pritisak na stočare. 

Dva su osnovna uzroka za crni kraj godine za stočare. Niske otkupne cene svinja i junadi su uslovljene mnogim faktorima, na koje proizvođači nemaju uticaj. Tako se dogodilo tokom juna da su uvezene veće količine smrznutog i svežeg svinjskog mesa, kao i žive svinje", tvrde iz Agroprofita.

Nova očekivanja za sledeću godinu
Od početka godine do 1. decembra izvezeno je oko 14.000 kvalitetne junadi, a za klaničare u ovom času ima još oko 8.000 grla i dva puta više u pripremnom tovu. Tovljači su očekivali da će uspeti da prodaju svoju robu i ostvare pravo na dodatne podsticaje od 20.000 dinara za junad, što je vanrednom merom omogućila Vlada Srbije.

"Međutim, u tome nisu uspeli, jer su izvoznici prvo prodali svoju robu i njihovih kooperanata, pa je izostao pomak na tržištu."

Iz Agrarne komore poljoprivrednika kažu za ovo Udruženje da za ovu meru Vlade nisu potrošena sva sredstva, pa farmeri očekuju da će model ozvaničiti na Vladi u idućoj godini. 

To znači da smo mi stekli neko moralno pravo da tražimo u idućoj godini novi podsticaj za ovu vanrednu situaciju oko junadi", rekao je ranije za Agroklub Čedomir Keco ispred Agroprofita i dodao da "ne misle da je ovim kraj".

Proizvođači podsticaj od 20.000 očekuju od Vlade već prvih radnih dana u 2021. jer je ostalo još novca -najmanje milion evra.

Izvor:agroklub.rs

Podsticaj za prodatu junad prvih dana 2021

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zakomplikovan izvoz na rusko tržište, ali i veliki uvoz, tvrde leskovački povrtari, oborili su cenu kupusa.

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Srbija je danas izvezla prve količine svežih jaja u Albaniju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić danas će održati sastanak sa članovima vlade o robnim rezervama naše zemlje.

Nedavno su proizvođači u Poljskoj kada su u znak revolta ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede istovarili šlepere ovog voća UPOZORILI SU.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potvrdila je danas da su robne rezerve pune i da građani Srbije i privreda ne treba da brinu, poručivši da će nakon istrage o mahinacijama u robnim rezervama odgovarati svi za koje se pokaže da su činili zloupotrebe.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета