Poljoprivrednici stavljaju katance na farme

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Nestašice mleka u radnjama više nema, problem je rešen uvozom. Međutim, problem u mlečnom govedarstvu i dalje postoji, a poljoprivrednici polako gase svoje farme.

 Dok predsednik Srbije objašnjava da problemi postoje zato što niko neće da muze krave, mladi poljoprivrednici odgovaraju da jedino što zapravo nije problem u poljoprivredi je želja za radom, a sve ostalo jeste.

Ovde su nekada bile krave. Danas muk, praznina i tišina. Samo su mačke ostale da leže na slami koja još nije počišćena nakon što su krave zauvek napustile farmu Ilić.

„Imali smo najviše 26 krava na muži. Imamo još uvek junice – semenimo ih i junice će ići na sajam pa ćemo videti na sajmu da ih prodamo. Šteta je da idu na klanje i od ovih krava ostavili smo nama da imamo jednu, da imamo mleka. Mi za nas da ne bi pili to mleko, uvozno šta ja znam bilo čije“, rekao je poljoprivrednik Veroljub Ilić.

Na muzlice se već uhvatila paučina, a paučina u novčaniku naterala je Veroljuba da nakon više od dve decenije, nikad više ne pomisli da kupi krave.

„Dogorelo je iz razloga što… problem u mlekarstvu je u zadnje 3, 4 godine! Ali je eksaliralo od aprila kad su cene hrane, cene svega otišle preko 100 posto“, kaže Ilić.

Veroljubu ostaju samo pehari, da se nekad seća da je imao šampionska grla na farmi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da je problem nastao zato što niko neće da radi.

Agroinfo.rs/nova.rs/

Poljoprivrednici stavljaju katance na farme

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Proizvođači mleka iz Srbije protestovali su ispred Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj ulici u Beogradu zbog niske otkupne cene mleka. Oni su, kao znak protesta, prosuli uvozno mleko niz Nemanjinu ulicu.

Stočari Mačvanskog okruga najavili su ponovo proteste jer, kako tvrde, neke mlekare su već najavile smanjenje otkupne cene mleka za pet do šest dinara, pa čak i odlaganje isplate prilikom otkupa.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Opština Arilje raspisala je Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku nove poljoprivredne opreme, mehanizacije i stočnog fonda u 2022. godini.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета