Poljoprivrednici traže obećano mineralno đubrivo, u suprotnom najavljuju proteste

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Poljoprivrednici po obećanju ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića očekuju da mineralno đubrivo urea dobiju do 18. januara po dogovorenoj ceni od oko 80 dinara po kilogramu, inače će se organizovati protesti, najavio je predsednik Udruženja poljoprivrednika ”Stig“ Nedeljko Savić.

- Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je da će država obezbediti određenu količinu mineralnog đubriva koje neće biti skuplje od 650 evra po toni odnosno od oko 80 dinara po kilogramu, a ako se to ne obezbedi organizovaćemo proteste - rekao je danas Savić za Betu.

Savić je dodao da je mineralno đubrivo u aprilu prošle godine koštalo oko 330 evra po toni ili oko 40 dinara po kilogramu i da je za njih prihvatljivo da cena bude 650 evra po toni, odnosno 80 dinara po kilogramu.

Takođe je objasnio da mineralno đubrivo sada na domaćem tržištu košta oko 1.000 evra po toni što je za poljoprivrednike neisplativo i neprihvatljivo.

Mineralno đubrivo Urea je potrebna za prolećnu prihranu pšenice i drugih poljoprivrednih kultura, a ukoliko bi ta prihrana izostala, prinosi, kako kažu poljoprivrednici, mogu da podbace i za više od 50 odsto

Savić je kazao da se za sada ne zna da li će država uspeti da obezbedi celokupnu potrebnu količinu po cenama od po 650 evra po toni ili će da uveze samo deo potrebnih količina kako bi izvršila pritisak na trgovce na domaćem tržištu da smanje cene od 1.000 evra po toni.

On je dodao da se plaši da će, ako država ne uveze celokupnu potrebnu količinu uree, domaći trgovci, umesto da smanje cenu, povući određene količine sa tržišta i izazvati veštačku nestašicu zbog čega bi cene još porasle.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Poljoprivrednici traže obećano mineralno đubrivo, u suprotnom najavljuju proteste

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sve je spremno za drugi krug licitacije državnog zemljišta u Pančevu gde je u ponudi 643 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Prethodna godina za agrar je bila vrlo specifična. Pojedine kulture su slabije rađale zbog sušnog perioda, dok su druge beležile rekorde. Cene hrane su porasle, a zarada od prodaje na inostranom tržištu porasla.

Ove životinje aktivno učestvuju u poljoprivrednim radovima i potpomažu ih

Ministarka trgovine Tatjana Matić prisustvovala je obeležavanju stogodišnjice osnivanja prve robne berze na ovim prostorima. Naime, novosadska Produktna berza osnovana je davne 1921. godine

Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ažurirala je liste registrovanih sredstava za zaštitu i ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta koje je dozvoljeno koristiti u organskoj proizvodnji.

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede izrazilo je nameru da zakupi žitne silose u Sueckom kanalu kako bi uspostavilo trgovinu u ovoj oblasti, piše Rojters.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета