Poljoprivrednicima obezbeđeno 400.000 tona đubriva, nema razloga za zabrinutost

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je obezbeđeno đubrivo za predstojeću setvu i da poljoprivrednci nemaju razloga za zabrinutost.

Uree će biti dovoljno i potpuno su skladu sa potrebama Srbije za predstojeću setvu. Ministar Nedimović je izjavio i da su količine đubriva NPK takođe apsolutno zadovoljene, te da poljoprivrednici u tom smislu nemaju razloga za zabrinutost. Uprkos velikim problemima kako u transportu, tako i samoj proizvodnji đubriva na međunarodnom tržištu, Srbija je uspela da obezbedi potrebne količine, za razliku da mnogih zemalja, posebno onih u okruženju koje ni nemaju đubriva.

Povodom skoka cene inputa u ratarskoj proizvodnji, ministar Nedimović je najavio i dve konkretne mere podrške. Prva mera se odnosi na beskamatne kredite kod poslovnih banaka za poljoprivrednike, sa rokom otplate do tri godine i mogućim grejs periodom do godinu dana, dok se druga mera odnosi na ukidanje carina od 10% za nabavku đubriva sa tržišta trećih zemalja (zemlje sa kojima Srbija nema Sporazume o slobodnoj trgovini, poput onih koje ima sa EU i Ruskom Federacijom).

Iako je cena inputa skočila i do 50%, ministar je istakao da je važna činjenica i da je konačna cena proizvoda, poput pšenice, poskupela do 90%, što apsolutno ostavlja značajan prostor za zaradu poljoprivrednika. Pored toga najavljena je i vanredna kontrola uvezenog đubriva i njegovog kvaliteta, kako se u ovoj situaciji ne bi došlo do bilo kakave vrste zloupotreba i nanošenja štete poljoprivrednicima. U svakom slučaju, prema rečima ministra Nedimovića, u narednih mesec dana se očekuje stabilizacija tržišta i snižavanje cena đubriva, te da će se i ova sezona završiti dobro, ali i značajno bolje nego u drugim zemljama.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Poljoprivrednicima obezbeđeno 400.000 tona đubriva, nema razloga za zabrinutost

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Povodom nedavno održanih sastanaka sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede im se zahvaljuje i pruža punu podršku u svakom daljem naporu da se položaj poljoprivrednika u Srbiji zaštiti i dodatno unapredi, posebno kroz zajedničku saradnju nadležnih institucija i udruženja.

Poljoprivrednicima u Klenku koju su u junu mesecu bili pogođeni velikim nevremenom je stigla obećana pomoć.

Poljoprivrednici nedovoljno konkurišu za mere državne podrške poljoprivredi – rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom posete Banatskom Brestovcu i Pančevu i najavio da će Ministarstvo finansirati elektrifikaciju dela polja.

Šta deklaracije na kori voćaka znače i o čemu bi trebalo voditi računa prilikom kupovine istih.Otkrivamo vam u daljem tekstu

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета