Neophodna edukacija poljoprivednika, da znaju šta mogu da koriste od mera i kako da konkurišu

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Poljoprivrednici nedovoljno konkurišu za mere državne podrške poljoprivredi – rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom posete Banatskom Brestovcu i Pančevu i najavio da će Ministarstvo finansirati elektrifikaciju dela polja.

U razgovoru s poljoprivrednicima u Banatskom Brestovcu, gde je svega dvoje od njih 15 konkurisalo za državne mere podrške, Nedimović je naglasio da je neophodno više raditi na edukaciji.

– To kažem svima, ako ne kupiš tiket, ne možeš dobiti na lotu, ako ne konkurišeš nema ni subvencija – rekao je on. – Napravićemo u Pančevu veliku radionicu za sve mere koje daje Ministarstvo poljoprivrede. Da pokušamo ljude dodatno da obučimo, da znaju šta mogu da koriste od mera i kako da za njih konkurišu.

Banatski Brestovac je mesto poznato po gajenju paprike, pa se razgovaralo i o manifestaciji “Paprikijada”, kao i elektrifikaciji polja.

Značajne državne mere podrške

Ministar Branislav Nedimović razgovarao je i s poljoprivrednikom iz Pančeva Vukašinom Ristićem koji je konkurisao za sve mere podrške i na taj način nabavio mehanizaciju.

– Značaj državnih mera podrške za nabavku agrotehnike je i te kako velik jer sam ja gro mehanizacije kupio preko konkursa – tri traktora, prskalice i sejalice za žito i kukuruz i prikolice – rekao je Ristić.
– Elektrifikacija je kod povrtara i voćara najvažnija. Bez struje se puno novca troši za pumpe za navodnjavanje. Dogovorio sam se sa gradonačelnikom, ako definišu obuhvat reona, ministarstvo će obezbediti 100 posto novca za elektrifikaciju u Banatskom Brestovcu za onaj deo atara koji oni kažu – rekao je Nedimović.

Pokrajinski skretar za poljoprivredu Čedomir Božić rekao je da je u junu započela izgradnja radarskog centra Samoš koji će pokrivati Banatski Brestovac, kao i Pančevo i dodao da će Banatski Brestovac od grada biti branjen iz pravca Ivanova, Dolova i Starčeva.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović je ocenio da je poseta ministra izuzetno dobar korak bitna jer su poljoprivrednici u Banatskom Brestovcu dobili informacije kao da unaprede proizvodnju, a ministar lično odgovarao na nedoumice poljoprivrednika.

Agroinfo.rs/rtv

Neophodna edukacija poljoprivednika, da znaju šta mogu da koriste od mera i kako da konkurišu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović jutros je, govoreći o mogućoj zaradi proizvođača pšenice, zamenio tone i hektare, saopštilo je ministarstvo i izvinilo se poljoprivrednicima zbog te omaške.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je obezbeđeno đubrivo za predstojeću setvu i da poljoprivrednci nemaju razloga za zabrinutost.

Ministar Branislav Nedimović izjavio je, prilikom obilaska Dupljaje, sela u opštini Bela Crkva, da je prva mera pomoći poljoprivrednicima u Srbiji za nabavku poljoprivredne mehanizacije, u vidu povraćaja 50 odsto sredstava, planirana od 15. decembra.

Najviše novca će biti za mlekare i mehanizaciju, ovako ministar poljoprivrede komentariše, za .Novosti

Prerada i premijum proizvodi nešto je što nedostaje srpskoj poljoprivredi. U budućnosti će agrar preživeti samo ako proizvede hranu vrhunskog kvaliteta i što većeg stepena prerade.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da se poslednjih godina sve više poljoprivrednika odlučuje na organsku proizvodnju i ističe da je u Srbiji pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom oko 24.000 hektara zemlje

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета