Poruka kompanija kupcima: 'Naviknite se na poskupljenje hrane'

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Poskupljenje hrane je aktuelno na globalnom nivou. Za razliku od prethodnih godina, sada rastu cene svih proizvoda, a kompanije poručuju kupcima da se naviknu a ovakvu situaciju.

Generalni direktor kompanije „Kraft Hajnc”, Migel Patrisio izjavio je za britanske medije kako proizvođači trenutno teško drže korak sa potražnjom i da će potrošači morati da se naviknu na više cene hrane.

On je istakao da, za razliku od prethodnih godina, sada rastu cene svih proizvoda i da su one, prema izveštaju FAO, u septembru dostigle svoj desetogodišnji maksimum. Objasnio je da je poskupljenje u najvećoj meri podstaknuto poskupljenjem žitarica i biljnih ulja, te za Bi-Bi-Si rekao da "Kraft Hajnc" podigao cene, kako na matičnom američkom tržištu, tako i na drugim tržištima, gde god je potrebno. Države se sada otvaraju, ali snabdevanje ne uspeva da drži korak sa potražnjom i cene zbog toga rastu. Takođe,  proizvođače dodatno pritiska i neizvesnost na tržištu energenata i veliki skok cena gasa, nafte i struje.

– Postoje i drugi problemi, poput onog na britanskom tržištu, gde nedostaju vozači, a u Americi rastu troškovi logistike... Potrošači moraju da se naviknu ne više cene hrane, budući da svetska populacija raste, a broj zemalja u kojima se hrana proizvodi ne – poručio je Patrisio, a prenela 'Politika'.

Još je dodao da povećanje troškova ne bi trebalo u celosti da se prenese na kupce i da će deo kompanije morati da preuzmu na sebe i da moraju pokušati da poskupljenja svedu na minimum.

Kako prenosi 'Politika' u našoj zemlji, ali i regionu dolazi do burnih dešavanja na tržištu hrane. Poskupljuje gotovo sve, a takođe je često primetan i nerealno visok rast cena, što analitičari komentarišu kao pokušaj trgovaca i proizvođača da iskoriste ovakvu situaciju za 'lov u mutnom'.

Agroinfo.rs

 

Poruka kompanija kupcima: 'Naviknite se na poskupljenje hrane'

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Hrvatskoj se proizvede oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši se oko milion

Ponude za ranu kupovinu od proizvođača poljoprivrednih mašina počinju u avgustu i septembru. Međutim, ove godine proizvodnju poljomehanizacije prate problemi u lancima snabdevanja i dostupnosti komponenti s čime se bori i Fendt iz Marktoberdorfa, piše Frankfurter Allgemeine.

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Kraft Hajnc je, komentarišući nadolazeća povećanja cena, rekao da ona odražavaju troškove proizvodnje sa kojima se suočava cela industrija

Od kada se prati stanje na tržištu, u ovom regionu nije zabeležena cena od 450 dinara po kilogramu, objavio STIPS

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета