Potrebno najmanje 100 miliona evra za razvoj socijalnog zadrugarstva

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Minstar za brigu o selu, Milan Krkobabić, smatra da je potrebno najmanje 100 miliona evra za pokretanje socijalnog preduzetništva, kao trećeg sektora privređivanje u Srbiji, pored realnog i javnog. To je, kako je rekao odgovarajući na pitanja poslanika o novčanoj pomoći države za ostale oblike zadrugarstva, pored zemljoradničkog i poljoprivrednog, preduslov da socijalne zadruge mogu da zažive.

- Očekujem da će ovaj saziv skupštine pokazati zavidan stepen društvene odgovornosti i predvideti ta sredstva u budžetu za narednu godinu. To od njih očekuju osobe sa invaliditetom, žene i muškarci određene starosne dobi izbegla i raseljena lica, i svi oni koji bi da rade i žive od svoje zarade. Zaposlenje i zarada – da, milostinja – ne! - rekao je Ministar Krkobabić.

Pojasnio je i da je socijalno preduzetništvo korektivni faktor nesavršenosti tržišne ekonomije i treba da predstavlja, pored javnog i realnog, treći sektor privređivanja. Taj tip preduzetništva ima različite organizacione oblike i pravne forme: preduzetnička radnja, društvo sa ograničenom odgovornošću, akcionarsko društvo, zadruga i zaposlio bi sve one  koji su trenutno nekonkurentni na tržištu rada: osobe sa invaliditetom, izbegla i raseljena lica, manjinske grupe, ljudi određene životne dobi, ljude proglašene ekonomskim i tehnološkim viškom.

Zaposlenje za njih nije samo izvor egzistencije, već i način za vraćanje preko potrebnog dostojanstva, smatra Krkobabić.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Potrebno najmanje 100 miliona evra za razvoj socijalnog zadrugarstva

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Konferencija o digitalnoj pismenosti i samozapošljavanju žena u ruralnim sredinama „Selo na klik“ biće održana 5. maja 2022. godine u Privrednoj komori Srbije sa početkom u 10 časova i okupiće oko 100 predstavnika ženskih udruženja iz cele Srbije.

Istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema “Biosens” iz Novog Sada pokrenuo je projekat Digitalno selo, prvo digitalno selo u Srbiji u saradnji sa kompanijama Delta i “Mokrin haus”.

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika, uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji organizuje treninge iz oblasti organske proizvodnje. Ovi treninzi su namenjeni osoblju Regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) raspisala je Konkurs za izbor najboljih turističkih sela, pa se pozivaju svi zainteresovani da uzmu učešće.

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za održavanje naučno stručnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2022. godini na teritoriji AP Vojvodine, a za ove potrebe je opredeljeno pet miliona dinara.

Za obnavljanje seoske infrastrukture u Srbiji biće izdvojeno skoro 70 miliona evra, a sve u okviru IPARD fondova, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета